Francuska proleterska „revolucija“ usred maja (video, foto)

© REUTERS, Gonzalo FuentesFrancuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu
Francuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Francuskoj su danas podignute tenzije oko kontroverznih reformi tržišta rada, pa je u Parizu policija ispalila suzavac tokom protesta na levoj obali Sene, dok su u Provansi i Normandiji kamiondžije blokirali puteve.

Francuskoj predstoji napeta nedelja prepuna najavljenih štrajkova i drugih akcija sindikata u znak protesta povodom predloga zakona o reformama tržišta rada, koji je naišao na oštro protivljenje u Parlamentu, kao i na ulicama, prenela je agencija AP.

Mirna šetnja članova sindikata kroz Pariz je prekinuta kad su maskirani demonstranti počeli da bacaju predmete, pa je interventna policija morala da ispali suzavac.

​Demonstranti su takođe sprejom na jednoj autobusnoj stanici ispisali grafite na engleskom „Turisti, idite kući; izbeglice, dođite“. Protestna šetnja je nešto kasnije nastavljena.

Kamiondžije su se danas pridružile protestu protiv reformi tržišta rada, blokirajući puteve u blizini Marseja, Nanta i Le Mana. Oni strahuju od pada zarade zato što predlog zakona predviđa smanjenje naknade za prekovremeni rad.

© REUTERS / Gonzalo FuentesFrancuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu
Francuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu - Sputnik Srbija
Francuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu

Vođa sindikata u Marseju Loran Kazanova je izjavio da je cilj protesta bio „da se paralizuje saobraćaj i blokira privreda“.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je, međutim, u intervjuu za radio-stanicu „Evropa 1“ istakao da je novi zakon neophodan kako bi se povećalo zapošljavanje i investicije.

© AFP 2023 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDDemonstranti se sukobili sa policijom 17. maja 2016. godine i u Nantu, tokom demonstracija protiv planiranih reformi zakona o radu.
Demonstranti se sukobili sa policijom 17. maja 2016. godine i u Nantu, tokom demonstracija protiv planiranih reformi zakona o radu. - Sputnik Srbija
Demonstranti se sukobili sa policijom 17. maja 2016. godine i u Nantu, tokom demonstracija protiv planiranih reformi zakona o radu.

„Previše vlada je odustalo, pa sam zato ja 2012. zatekao državu u ovakvom stanju“, naveo je on.

Francuska privreda već godinama stagnira, a vlade su jedna za drugom pokušavale da izvrše reforme, ali ili nisu uspele ili su posustale pred uličnim protestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala