Dačić: Insistiramo na punoj istini o uzroku požara

© AP Photo / Seth WenigSrpska crkva na Menhetnu
Srpska crkva na Menhetnu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je u nedelju parohijski dom i srpsku pravoslavnu Crkvu Sveti Sava u Njujorku, koja je na Uskrs izgorela u požaru, i poručio da će Vlada Srbije pomoći da se obnovi crkva i tražiti od grada Njujorka da pomogne u njenoj rekonstrukciji.

„Mi ćemo dati svu podršku da već za godinu ili dve postoji srpska crkva i da, na taj način, nastavimo dugogodišnju tradiciju“, poručio je Dačić.

On je istakao da se još vodi istraga o uzroku požara u toj crkvi, i poručio da će srpska zajednica insistirati na ustanovljenju potpune istine o tome šta se dogodilo.

„Pored novca, koji će se verovatno dobiti do osiguravajućih kuća, mi ćemo putem diplomatskih kanala insistirati i tražiti od grada Njujorka da pomogne u rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove crkve, pošto ova zgrada spada u kulturno dobro staro više od jednog veka“, rekao je Dačić.

Obnova crkve, ocenio je Dačić, izuzetno je značajna za srpsku zajednicu koja živi u Njujorku, kao i „za naše zajedništvo i srpski duh“.

Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Patrijarh: Najmanje moguće da se crkva zapalila od sveća

Istakavši da je tokom svoje posete uočio „čvrst zajednički duh i rešenost da se crkva obnovi“, Dačić je pozvao institucije, građane i srpska udruženja širom sveta da pokažu solidarnost kako bi se crkva što pre obnovila.

Starešina crkve Svetog Save Đokan Majstorović istakao je da su nakon požara dobili puno podrške od „svih ljudi dobre volje“, kao i od drugih hrišćanskih crkvi, najviše Protestantske i Rimokatoličke crkve, koje su ponudile svoje prostore za obavljanje nedeljnih službi.

„Ovo nas je okupilo i ohrabrilo. Srpska zajednica se probudila i podigla veoma odgovorno i ozbiljno kako bi sačuvala svoju crkvu“, rekao je Majstorović.

Crkva Sv. Save na Menhetnu - Sputnik Srbija
Moja crkva

On je dodao da očekuje i od grada Njujorka i države Njujork da pruži pomoć jer je, kako je ocenio, reč o „ogromnom projektu“ i zahvalio se 
šefu srpske diplomatije što je našao vremena da poseti Crkvu Sveti Sava.

Predsednik crkvenog izvršnog odbora Crkve Svetog Save Nenad Milinković zahvalio se Dačiću, srpskoj državi, gradu Njujorku i pripadnicima drugih verskih zajednica, naročito episkopalcima i protestantima na pruženoj pomoći.

On je dodao da parohijani te crkve daju jedni drugima „snagu i kontinuitet da će izdržati“ i dodao da je „ubeđen da će srpska zajednica“ istrajati i da će crkva biti obnovljena.    

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala