Kosovo će ostati naše, ako ga budemo nosili u duši

© AP Photo / Darko VojinovicPatrijarh Irinej
Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate. Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom Hramu Sv. Đorđa u Prizrenu, rekao „da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše“.
Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Uoči Sabora patrijarh služio u Pećkoj patrijaršiji

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Patrijarh Irinej je apelovao na naš narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji da ostane i dalje tamo gde su mu živeli preci i tamo gde su mu groblja predaka.

„Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja“, poručio je Irinej.

On je dodao da se sada molimo Bogu da sačuva naše svetinje Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene.

„Nije prvi put u istoriji da smo podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom biće Gospod sa nama“, rekao je Irinej.

Liturgiju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Ovim događajima ispred Vlade Srbije prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sa saradnicima, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.

U Prizren je jutros stigao veliki broj Srba iz svih delova Kosova i Metohije, a u gradu je bilo vidljivo pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije.

U Pećkoj Patrijaršiji u subotu je zvanično započelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će biti nastavljen sutra u Beogradu.     

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala