Banjaluka izabrala: Velika pobeda Republike Srpske

© SputnikMilorad Dodik na mitingu u Banjaluci, 14. maja 2016
Milorad Dodik na mitingu u Banjaluci, 14. maja 2016 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eventualno krvoproliće bi išlo naruku onima koji su protiv Srba, jer bi to iskoristili da optuže RS da nije država koja može da kontroliše stanje na svojoj teritoriji, i recimo da bi visoki predstavnik u BiH odlučio da zbog toga stavi policiju RS pod svoju kontrolu.

Hiljade ljudi okupilo na skupovima u Banjaluci. Protest opozicije i miting vladajućih stranaka održani su bez incidenata. Epilog — opozicija je najavila promene, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jačanje vlasti. Šetnje ni jednih ni drugih nije bilo, a protest „Oslobodimo Srpsku“ u organizaciji opozicionih stranaka u Republici Srpskoj (RS), okupljenih unutar „Saveza za promene“, završio se sat i po kasnije nego miting „Srcem za Srpsku — Stop izdaji“, koji se održavao kilometar dalje.

Republika Srpska - Sputnik Srbija
Banjaluka: Dolaze grupe s lošim namerama, čeka ih 2.000 policajaca

Sama činjenica da su u razmaku od nekoliko sati dve sučeljene političke srpske struje održale proteste u Banjaluci bez ijednog incidenta dovoljna je da se kaže da je Republika Srpska — pobedila. Ovo je opšta ocena analitičara, koji osim toga kažu da ima i onih nezadovoljnih — koji nisu dočekali da „Srbin udari na Srbina“.

Politikolog Dragomir Anđelković za Sputnjik kaže da nema dileme da je RS iz ove „bitke“ izašla kao pobednik, i to iz više razloga.

„Institucije RS su funkcionisale na nivou. Država je bila dobro organizovana da spreči moguće ekscese koji su mogli biti izazvani sa raznih strana. Ta poruka je vrlo važna za RS. Ona govori da je RS funkcionalna država i bolji deo nefunkcionalne Bosne i Hercegovine. Znači, nije problem u RS i to je sada dokazano u vrlo teškoj situaciji“, ističe Anđelković.

Kako kaže, druga važna stvar jeste i da građani koji su bili deo jedne ili druge političke grupacije nisu došli u međusobni sukob, što znači da su Srbi pokazali da su zreli.

„Politička kultura je bila i više nego na visokom nivou. Mislim da je za RS ovo odlično, kao i za vladajuće stranke. Manje probleme možda imaju opozicione stranke koje su izgleda pomalo očekivale da bude problema, pa im je stoga možda i razočaranje što se sve završilo za njih na nuli“, primećuje naš sagovornik.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: RS je država, a bez države nema slobode

Oni koji su svakako očekivali da dođe da sukoba, pod tim Anđelković misli na Sarajevo i njihove zapadne mentore, nisu srećni.

„Da je došlo do eventualnog krvoprolića, to bi im išlo na ruku jer su to mogli da iskoriste dvostruko: da sa jedne strane napadaju RS da nije država koja može da kontroliše stanje na svojoj teritoriji, a sa druge, da to iskoriste za nametanje određenih ovlašćenja RS, recimo stavljanje policije RS pod svoju kontrolu od strane visokog predstavnika u BiH. U svakom slučaju, ovo je svima koji Srbima ne žele dobro veliki poraz, posebno za Soroša koji je prema svim pokazateljima dao i te kako velike pare za raspirivanje sukoba u RS“, zaključuje Anđelković.

Banjaluka je na oba skupa ugostila preko 40.000 ljudi, od čega je veći deo (više od 35.000) došao da dâ podršku mitingu koji je predvodio Milorad Dodik.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić o RS: Ne verujem u zavere, ali ni u slučajnosti

Pre početka mitinga Mladen Bosić, jedan od lidera opozicije, i ministar policije u RS Dragan Lukač razgovarali su o mogućnostima šetnje opozicije gradom, što im nije dozvoljeno iz bezbednosnih razloga. Opozicija je pred kraj svog mitinga najavila da će ipak ići u šetnju, ali su od toga na kraju odustali.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je svim političkim akterima i narodu Republike Srpske na iskazanom demokratskom političkom kapacitetu i potencijalu, uz želju da Republika Srpska uvek bude mirna, stabilna i ekonomski snažnija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala