SAD neće da prekidaju dijalog sa Rusijom o raketama srednjeg i malog dometa

© SputnikRakete srednjeg i malog dometa
Rakete srednjeg i malog dometa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da prekidaju dijalog sa Rusijom o ispunjavanju Sporazuma o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa i očekuju napredak u tome već tokom ove godine, saopštio je Stejt department SAD.

U petak je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je razmeštanje američkog sistema protivraketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj „očigledno narušavanje sporazuma“ jer uređaji za lansiranje u tom sistemu mogu da budu iskorišćeni za razmeštanje raketa srednjeg i malog dometa. 

SAD tvrde da sistem PRO nije predviđen i ne može da bude iskorišćen za lansiranje raketa tog tipa, ali Vašington ne namerava da potpiše nikakve obavezujuće dokumente.

Raketni sistem Rafael - Sputnik Srbija
Kako će Putin odgovoriti na američki protivraketni štit

„Tražimo mogućnost da postignemo napredak u vezi sa ovim pitanjem 2016. godine“, izjavio je predstavnik Stejt departmenta i naveo da su SAD već pokazale spremnost za to. 

Istovremeno, predstavnik Stejt departmenta je ponovo optužio Rusiju da „nastavlja da narušava“ Sporazum o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa, pozivajući se na godišnji izveštaj SAD o ispunjavanju odredbi dokumenta. Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je taj izveštaj kao neosnovan.

Sporazum o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa zabranjuje upotrebu balističkih raketa baziranih na kopnu i krstarećih raketa sa prečnikom delovanja od 500 do 5.500 kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala