Počela procedura za uvođenje bezviznog režima za Tursku

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGPredsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rukuje se sa turskim ministrom za evropske poslove Volkanom Bozkirom pre sastanka u Evropskom parlamentu u Strazburu
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rukuje se sa turskim ministrom za evropske poslove Volkanom Bozkirom pre sastanka u Evropskom parlamentu u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci su započeli odgovarajuću zakonsku proceduru za uvođenje bezviznog režima EU sa Turskom, javili su mediji pozivajući se na izvor u Savetu EU.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan odbio vize EU: Idite vi svojim putem

„Stručnjaci su juče (u sredu) počeli odgovarajuće zakonodavne poslove na predlog Evropske komisije“, izjavio je izvor.

Ranije je zvanični predstavnik predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca rekao da će zakonodavni proces za liberalizaciju viznog režima početi tek nakon što Ankara ispuni sve zahteve EU.

Pre toga su u Evropskoj komisiji rekli da je turskim vlastima ostalo da ispuni pet uslova: da preduzme mere za sprečavanje korupcije, da pregovara o operativnom sporazumu sa Evropolom, da se dogovori o sudskoj saradnji sa svim državama-članicama, da dovede interna pravila o zaštiti podataka u skladu sa standardima EU i da preispita zakone o borbi protiv terorizma.

Zastave Turske i EU - Sputnik Srbija
Evropa otvara kapije za Tursku

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je stav Evropske komisije i rekao da Ankara neće menjati svoje antiterorističke zakone. Erdogan je izrazio nadu da će do oktobra sva pitanja o ukidanju viznog režima biti trajno rešena.

Ukidanje viza predstavlja deo sporazuma o izbeglicama koji je zaključen između Ankare i Brisela u martu, a po kome bi Turska trebalo da ispuni 72 zahteva Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala