EU produžila graničnu kontrolu za pet zemalja

© Flickr / Will BakkerGranica EU
Granica EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija donela je odluku, koja odmah stupa na snagu, da dozvoli Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj da nastave da sprovode granične kontrole još najviše šest meseci kako bi se izborile sa prilivom izbeglica.
Migraniti iz Sirije u na grčkom ostrvu Lezbos - Sputnik Srbija
EU: Produžiti kontrolu granica do dve godine

EU je navela u saopštenju, koje je danas objavljeno, da bi kontrole trebalo da budu „usmerene i ograničene u obimu, frekfenciji, lokaciji i vremenu, na neophodne mere kako bi se odgovorilo na ozbiljne pretnje i zaštitila javna politika i međunarodna bezbednost“.

Zemlje bi, navodi se, trebalo jedna drugu da informišu o tačnom mestu u kojem planiraju da sprovedu kontrolu, preneo je AP.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nedavno je rekao da će njegova zemlja nastaviti granične kontrole koje je uvela u septembru, pošto je Evropska komisija odobrila taj potez. On je istakao da će „nemačka federalna policija nastaviti sa proverama u odsustvu efikasne kontrole spoljnih granica Evropske unije“.

Evropska komisija je prošle nedelje saopštila da će aktivirati odredbu kojom se dozvoljava još šest meseci graničnih kontrola u nekim zemljama-članicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala