Tajni tuneli DAEŠ-a izbliza (video)

© RT . screenshotBunker u Šadadiju u Siriji
Bunker u Šadadiju u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Široka mreža podzemnih tunela i bunkera koju su iskopali teroristi DAEŠ-a za skladištenje oružja, korišćeni su i kao prostorije za spavanje i sklonište od vazdušnih napada, otkrila je ekipa RT tokom obilaska oslobođenog sirijskog grada Šadadija.

Gotovo dve godine grad Šadadi na severoistoku Sirije bio je uporište DAEŠ-a. U februaru su se borci Sirijskih demokratskih snaga, koji predstavljaju koaliciju kurdskih i arapskih boraca, uz podršku avijacije koalicije deset dana borili protiv džihadista dok nisu oslobodili grad.

Ekipa koja je obilazila ratom razoreni grad bila je impresionirana tunelima i podzemnim skladištima municije koje su izgradili teroristi. Oni su ih koristili da bi ispod neprijateljskih pozicija postavljali bombe, kao podzemne bunkere i za transport nafte.

DAEŠ je, takođe, napravio i široku mrežu rovova da bi njihovi borci izbegli eksponiranje dok neopaženo manevrišu oko grada. U svakoj zgradi koju je ekipa posetila otkrivena je podzemna prostorija.

Nivo podzemnih utvrđenja varirao je u zavisnosti od hijerarhije među teroristima DAEŠ-a i strani regruti-početnici primorani su da se skrivaju u manje sigurnim građevinama, dok je elita smeštena u dobro zaštićene betonske bunkere.

Jedan takav bunker iskopan je u blizini prostorija komandanta DAEŠ-a, koji je predstavljao sklonište od vazdušnih napada. Pogled na „emirovu“ kuću predstavljao je snažan dokaz prisustva džihadista: u sobama su pronađene vojne uniforme, eksplozivne naprave i posebni delovi opreme, a tamo se nalazio i tunel koje su pripadnici SDS ispunili šljunkom nakon zauzimanja Šadadija.

„Jedan od tunela dug je oko 200-300 metara. Izgrađen je tako da štiti od vazdušnih napada“, rekao je jedan od boraca SDS. Podzemne zaštitne građevine koje su koristili strani borci DAEŠ-a istovremeno su bile uske i zaštićeni samo šljunkom.

Tokom obilaska ekipi RT je rečeno da dok su pripadnici SDS ulazili u neke kuće, teroristi su ih napuštali i tražili utočište u tunelima.

„Ovo je jedno od utvrđenja DAEŠ-a“, pokazao je vodič SDS-a. „Ovo je jedna od soba u kojoj su se krili. Oni nisu spavali u kućama, već ovde.“

U kući je otkriveno stotine dokumenata DAEŠ-a, uključujući i fotografije koje se odnose na iračku vojsku, kao i fotografije članova sirijske vlade. Takođe su nađena i imena stotina lokalnih i stranih terorista.

Nakon zauzimanja Šadadija ostao je još grad Raka kao jedino veliko terorističko uporište u severoistočnoj Siriji. Od 2014. godine Šadadi je služio kao pripremno mesto za napade na Kurde u provinciji Hasakah i kao strateška raskrsnica na putu Mosul—Raka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala