Putin: Saradnja sa SAD — mir u Siriji (video)

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin na vojnoj paradi u čast 71. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu
Ruski predsednik Vladimir Putin na vojnoj paradi u čast 71. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su ruski avioni izveli više od deset hiljada letova u Siriji i uništili skoro 30.000 meta tokom kampanje.

Među uništenim metama je 200 naftnih rafinerija. Više od 500 gradova i sela oslobođeno je od terorista od početka ruskog angažovanja u Siriji.

„Od početka operacije, ruske vazdušno-kosmičke snage izvele su 10.000 letova i gađale mete u Sirijskoj Arapskoj Republici. Uništeno je više od 30.000 meta, uključujući 200 naftnih rafinerija“, izjavio je Putin na sastanku sa šefovima odbrambene industrije.

Predsednik Rusije rekao je da je operacija u Siriji otkrila određene probleme i da je neophodno da se sprovede istraga o tome.

Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri razgovarali o jačanju režima prekida vatre u Siriji

„Danas ćemo morati da usmerimo svu svoju pažnju na to da je operacija u Siriji pokazala i određene probleme i nedostatke. Za svako problematično pitanje mora da se sprovede temeljna istraga — mislim na profesionalnu istragu, detaljnu analizu — a zatim da se preduzmu mere za rešavanje tih problema. To će omogućiti da se koriguje dalji pravac razvoja i unapređenje vojne opreme“, rekao je Putin, otvarajući sastanak sa vojnim i rukovodstvom odbrambene industrije.

Predsednik Putin izrazio je nadu da će mehanizam koji su uspostavile Rusija i SAD dovesti do pozitivnih promena u Siriji.

„Bombarderi su izvršili 178 letova. Udari iz vazduha i mora po grupama i infrastrukturi terorističkih organizacija DAEŠ i Nusra fronta bili su precizni, moćni i efikasni. Upravo to je i omogućilo da se postignu radikalne promene u borbi protiv ekstremista, iako shvatamo da je situacija tamo teška i da mora još mnogo toga da se uradi za sirijsku vojsku“, rekao je Putin.

„Ali najvažnije je da se stvore uslovi za političko rešenje. Nadam se da će mehanizam koji smo razvili sa našim partnerima, uključujući i SAD, u kome oružane snage, naši predstavnici i stručnjaci imaju aktivno učešće, dovesti do pozitivnih i kardinalnih promena“, naglasio je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala