Kan: Kameron je Trampov učenik

© REUTERS / Peter NichollsGradonačelnik Londona Sadik Kan rukuje se sa građanima.
Gradonačelnik Londona Sadik Kan rukuje se sa građanima. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi gradonačelnik Londona Sadik Kan optužio je britanskog premijera Dejvida Kamerona da je koristio „taktiku iz udžbenika Donalda Trampa“ u pokušaju da podeli građane Londona kako bi sprečio njegov izbor za prvog čoveka prestonice.

Dan nakon što je položio zakletvu uz obećanje da će biti „gradonačelnik svih građana Londona“, prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne prestonice je optužio Kameronovu Konzervativnu stranku da je pokušala da ga tokom predizborne kampanje dovede u vezu sa islamskim ekstremistima, prenela je agencija AFP.

Sadik Kan, novi gradonačelnik Londona - Sputnik Srbija
Sadik Kan postao prvi muslimanski gradonačelnik Londona

„Oni su koristili strah i insinuacije da okrenu različite etničke i verske zajednice jedne protiv drugih, što je tipično za Donalda Trampa“, napisao je Kan u članku za list „Obzerver“.

„Građani Londona zaslužuju bolje, i nadam se da Konzervativna stranka neće nikad pokušati to da ponovi“, istakao je on.

Kan (45), sin vozača autobusa, poreklom iz Pakistana, osvojio je na izborima u četvrtak 57 odsto ili ukupno 1,3 miliona glasova, pobedivši glatko multimilionera i konzervativca Zeka Goldsmita.

Kan je svoju pobedu nazvao trijumfom „jedinstva nad podelama“, nakon višenedeljnih napada zvaničnika Konzervativne stranke povodom toga što se u prošlosti, dok je bio advokat za ljudska prava, pojavljivao na javnim događaima pored nekih radikalnih muslimana.

On je priznao da je zastupao „neke prilično neprijatne likove“ dok je radio kao advokat, ali je istakao da su njihova stanovišta „odvratna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala