Egipatska Atlantida: Artefakti iz drevnog podzemnog sveta (foto, video)

© Foto : screenshotPodvodni grad Tonis-Heraklion u Egiptu
Podvodni grad Tonis-Heraklion u Egiptu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predmeti iz dva izgubljena podzemna grada koji su nedavno otkriveni na egipatskoj obali otkriveni su za javnost na velikoj izložbi Britanskog muzeja.

Podvodni francuski arheolog Frank Godio otkrio je 2000. godine Tonis-Heraklion i Kanopus koji su bili potopljeni u ušću Nila više od hiljadu godina nakon što ih je progutalo Srednje more i pokrio pesak.

Na izložbi će biti prikazano više od 200 fantastično očuvanih pronalazaka iz drevnih gradova, uključujući i 5,4 metra visoku granitnu statuu Hapija — boga poplava Nila i 1200 godina staru statuu grčke boginje Izide.

Godio, koji je predsednik Evropskog instituta za podvodnu arheologiju (osnovanu 1987), iskopao je više od deset istorijskih ruševina pre nego što je 1996. godine obratio pažnju na otkrivanje izgubljenog egipatskog sveta koji je po veličini jednak Parizu.

Međutim, Godioov rad je daleko od završetka. Ovaj 68-godišnjak procenjuje da je do sada otkrio svega pet odsto potopljenog sveta.

„Pompeja je veoma mali grad. Arheološka iskopavanja u Pompeji su započeta u 18. veku, a ona još uvek nije u potpunosti iskopana. Tonis-Heraklion pokriva površinu tri puta veću od Pompeje“, izjavio je Godio za „Telegraf“.

​Još uvek nije poznato šta je dovelo do uništenja ovih gradova, iako je Godio za „Gardijan“ rekao da je njihov nestanak najverovatnije prouzrokovan seizmičkim silama.

Ovo je prva velika izložba ovog muzeja posvećena podvodnoj arheologiji i obećava da će „promeniti naše shvatanje“ zamršenih veza između grčke i egipatske istorije. Izložba će biti otvorena za posetioce od 19. maja do 27. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala