Čečenija kao Feniks (foto)

© Sputnik / Said Carnajev / Uđi u bazu fotografijaGrad Grozni
Grad Grozni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranska televizija Pres TV upoređuje Čečeniju sa pticom Feniks: nakon rata republika je obnovljena i postala je perspektivna i bezbedna.
© Sputnik / Vladimir Vjatkin / Uđi u bazu fotografijaPogled na centar Groznog 2002. godine
Pogled na centar Groznog 2002. godine - Sputnik Srbija
Pogled na centar Groznog 2002. godine

Republika Čečenija daje dobar primer uspešne borbe protiv terorizma. Jedna od glavnih figura u toj borbi je bio lider republike Ramzan Kadirov. On je u jednom od intervjua rekao da je rat bio brutalan, ali da su se na kraju kraju uspeli izboriti mir, stabilnost i jedinstvo u svim slojevima društva.

© Sputnik / Said Carnajev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Grozni
Pogled na Grozni - Sputnik Srbija
Pogled na Grozni

Legenda o Feniksu — ptici koja nastaje iz pepela —  kao da je istorija Čečenije, navodi televizija. Ona je bila pogođena jednim od najbrutalnijih ratova, ali je nakon samo 15 godina izgrađena i na veliko iznenađene dobila potpuno novi oblik. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je za svoju borbu protiv terorizma i obnovu regiona dobio nagradu „Heroj Rusije“.

© Sputnik / Said Guciev / Uđi u bazu fotografijaPogled na grad Grozni 1997. godine, Čečenija
Pogled na grad Grozni 1997. godine, Čečenija - Sputnik Srbija
Pogled na grad Grozni 1997. godine, Čečenija

„Mi smo to uradili zahvaljujući predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Ujedinili smo narod protiv zajedničkog neprijatelja. Lideri čečenskih terorista su znali ruski jezik i vojnu strategiju, obučavale su ih zapadne službe, imali su karte i savremene veštine vođenja partizanskog rata. Pobedili smo sve te obaveštajne institucije. Dokazali smo da je patriotizam iznad svega, a njihove institucije — samo naklapanje“, govori on.

Kadirov je izjavio da je Čečenija jedini region u svetu gde su teroristi iz 51 države u tako kratko vreme bili potpuno uništeni.

© SputnikPogled danas na grad Grozni, Čečenija
Pogled danas na grad Grozni, Čečenija - Sputnik Srbija
Pogled danas na grad Grozni, Čečenija

Po mišljenju novinara televizije, troškovi obnove Čečenije nakon vojnih akcija su se isplatili i danas je Čečenija jedan od najbezbednijih ruskih regiona koji se najbrže razvija i koji privlači hiljade turista svojom lepotom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala