Erdogan odbio vize EU: Idite vi svojim putem

© REUTERS / Presidential Palace/Kayhan OzerPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas tokom govora u Istanbulu pokušaje EU da izvrši pritisak na njegovu državu kada su u pitanju izmene zakona o borbi protiv terorizma.
Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Obama presudio Davutogluu

Predsednik Erdogan imao je na umu incident kada su sredinom marta tokom samita Turska—EU u Briselu postavljeni šatori kurdskih aktivista sa simbolima Radničke partije Kurdistana, koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Erdogan je izjavio da Ankara ne namerava da promeni svoj antiterorističeski zakon kako bi odgovorila na kriterijume sporazuma sa EU o ukidanju viza.

„EU nas je zamolila da promenimo svoje antiterorističeske zakone. Žao mi je, ali mi ćemo raditi na svoj način, a vi radite na svoj. Dogovarajte se sa onima sa kojima možete“, rekao je Erdogan.

U skladu sa sporazumima između Ankare i Brisela od 18. marta, pitanje o ukidanju viza trebalo bi da se reši do kraja juna ove godine. Međutim, za uvođenje vizne liberalizacije Turska mora da ispuni 72 uslova EU, koji uključuju zakonodavne reforme, uključujući i borbu protiv terorizma.

Erdoganova izjava usledila je dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je učestvovao u pregovorima o sporazumu sa EU, najavio ostavku zbog nesuglasica sa predsednikom.

Erdogan je takođe u televizijskom obraćanju rekao da ne postoji jaz između turskih zvaničnika i da poslednji politički događaji neće direktno uticati na ekonomiju.

On je naglasio da su nov ustav i predsednički sistem neophodne promene, a ne njegova lična agenda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala