Mogerinijeva: Kosovo je Evropa (video)

© REUTERS / Joshua RobertsVisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini čestitala je danas u Prištini Kosovu na preporuci za ukidanje viznog režima i istakla značaj dijaloga sa Beogradom.

Ona je istakla da će vizna liberalizacija imati pozitivan uticaj i na svakodnevni život i na politiku.

„Ovo znači da je Kosovo Evropa, i da mi radimo na integraciji Kosova u EU“, rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim premijerom Isom Mustafom i komesarom EU za migracije Dimitrisom Avramopulosom.

​Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ona je rekla da su postignuti brojni sporazumi ali da sada treba dati impuls njihovoj primeni na obe strane.

„Meni kao posredniku je najvažnije da sporazumi budu sprovedeni kako treba na korist ljudi, i u cilju jačanja institucija, države i veza u regionu“, rekla je Mogerinijeva.

Avramopulos je rekao da je Kosovo „deo evropske porodice“, da je ostvarilo značajan napredak i uspešne napore u ispunjavanju potrebnih kriterijuma na polju pravosuđa i unutrašnjih poslova.

„Naš izveštaj potvrđuje da su svi kriterijumi ispunjeni. Do momenta stupanja na snagu vizne liberalizacije, Kosovo treba da ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i da još jače radi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je on.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem - Sputnik Srbija
Kako je EU postala kosovski Deda Mraz?

On je dodao da Evropa nije tu da bilo šta nameće, ali da u svetu postoji percepcija da je Kosovo korumpirano i da je organizovani kriminal još tu, pa treba raditi na tome.

Mogerinijeva i Avramopulos su u Prištinu doputovali dan nakon što je Evropska komisija Kosovu izdala preporuku za liberalizaciju viza.

Visoka predstavnica je dodala da je jedna od tema razgovora sa kosovskim zvaničnicima bio i briselski dijalog, odnosno sprovođenje postignutih sporazuma.

Mustafa je rekao da je na radnom ručku sa evropskim zvaničnicima bilo reči o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je preporuka o viznoj liberalizaciji, borba protiv korupcije, nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i dijalog sa Beogradom.

Mogerinijeva se nakon sastanka sa Mustafom sastala i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

ZSO neće biti paralelna struktura vlasti

Mogerinijeva je rekla u kosovskom parlamentu da Zajednica srpskih opština na Kosovu neće biti paralelna struktura vlasti i da "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova".

"Jedinstvo i različitost su moto EU i mogli bi to postati veoma lako i na Kosovu", dodala je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala