Njujork post: Nije isključen koordinisani napad na crkve

© TviterCrkva-Menhetn
Crkva-Menhetn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi Zvanične vatrogasne službe grada Njujorka istražuju da li je požar koji je progutao Sabornu crkvu Svetog Save na Menhetnu povezan sa istovetnim požarima u pravoslavnim crkvama u Australiji i Rusiji, objavljeno je danas na sajtu „Njujork posta“, koji se poziva na neimenovane izvore.

Isti izvori su rekli da nije isključena mogućnost da je reč o koordinisanim napadima na pravoslavnu veru, navodi njujorški list.

Srpska crkva na Menhetnu - Sputnik Srbija
Neugašene sveće uzrok požara u srpskoj crkvi na Menhetnu

„Želimo da utvrdimo da li postoji bilo kakva veza (između tih požara)“, rekao je izvor blizak istrazi, dodavši da zvaničnici „pokušavaju da dođu do informacija iz prve ruke“ iz crkava u Australiji i Rusiji.

Neimenovani izvor je konstatovao da su požari izbili istog dana i da crkve u kojima su se dogodili pripadaju istoj veri.

„Jedan od izvora toplote su sveće. Zgrada ima i grejanje i struju, koji su takođe toplotni izvori. Međutim, nećemo reći da su sveće uzrok požara samo zato što su se nalazile u crkvi. To bi od nas bilo nesmotreno“, zaključio je izvor na koji se poziva „Njujork post“.

Komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro rekao je juče da su požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izazvale neugašene sveće.

On je rekao da je sveće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, preneo je „Njujork dejli njuz“.

Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Patrijarh: Najmanje moguće da se crkva zapalila od sveća

U četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

Osim crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala