Tači: Liberalizacija viza za Kosovo pitanje sati

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Hašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u ponedeljak da je pitanje sata kada će Kosovo dobiti pozitivnu ocenu o ispunjenju kriterijuma u procesu vizne liberalizacije i postati članica UEFA.

Tači je tokom susreta sa predsednikom Fudbalskog saveza Fadiljom Vokrijem rekao da očekuje da će sutra na sastanku UEFA u Budimpešti Kosovo postati članica Evropske fudbalske federacije.

Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Mustafa: Kosovo nikada neće pripadati Srbiji

Prema njegovom mišljenju, pitanje je sati i kada će Kosovo dobiti vest o slobodnom kretanju građana, a kašnjenje Brisela oko ukidanja viza „bilo je nepotrebno“, prenela je televizija RTK2.

Prema njegovim rečima, „učlanjenje u UEFA i liberalizacija viza su pozitivne stvari“ za Kosovo, koje je, kako je naveo, ispunilo sve obaveze preporučene od strane EU.

„Prema tome, naglasiću da proces liberalizacije odbrojava ne dane i nedelje nego svoje poslednje sate. I to je veoma dobra vest za Kosovo. I UEFA je dobra vest. To je novo poglavlje za Kosovo“, kazao je Tači.

Kosovski ministar evropskih integracija Bekim Čolaku je na fejsbuk profilu napisao da će ova nedelja biti ključna za „istorijska dostignuća Kosova“ i da „na tome treba čestitati“.

„Fajnenšel tajms“ je juče objavio da se očekuje da Evropska komisija sledeće nedelje preporuči viznu liberalizaciju za građane Kosova, iako nekoliko zemalja-članica EU zvanično nije priznalo Kosovo.

Kosovo će se verovatno pridružiti Gruziji, Ukrajini i Turskoj u podnošenju zahteva za viznu liberalizaciju, što će EK odobriti sledeće nedelje, naveo je list pozivajući se na dobro upućene izvore iz EK.

Ipak, same članice i Evropski parlament još uvek mogu da blokiraju takvu odluku, naveo je britanski list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala