Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao u Kosovsku Mitrovicu

© Tanjug / Oksana ToskićBlagodatni oganj u Hramu Svetog Save u Beogradu
Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekali su danas vernici u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save u Beogradu - Sputnik Srbija
Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save (video)

Blagodatni oganj i ove godine iz Jerusalima je stigao u Beograd, odakle je prenet do manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Blagodatni oganj danas su u pratnji sveštenstva u manastir Gračanica doneli predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović i Željko Jović.

Iz Gračanice, Blagodatni oganj prenet je i u hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Starešina hrama, protojerej Staniša Arsić, rekao je da je Blagodatni oganj veliki blagoslov i dar Božji.

„Prvi onaj žižak, prvi plamen od Blagodatnog ognja koji je stigao iz Jerusalima ovde kod nas, upalio je jednu sveću, preneli samo plamen ovde u hram Svetog Dimitrija kao jedan blagoslov veliki i dar Božji, koji se upravo dešava samo na jednom mestu i samo kada jedan čovek tamo na to mesto uđe, a to je jerusalimski patrijarh gde silazi Blagodatni oganj i on pali voštanice iznoseći i dajući upravo taj dar Božji koji se svake godine pojavljuje narodu“, rekao je Arsić.

On je podsetio da je Blagodatni oganj ove, kao i prošle godine, stigao u Kosovsku Mitrovicu iz manastira Gračanica.

Desanka Milosavljević, jedna je od mnogobrojnih vernika koji su došli u hram Svetog Dimitrija da upale 33 sveće na Blagodatni oganj.

„Osećaj je zaista blagodatan, to je nešto što ne može da se ispriča, to je nešto što čovek mora da doživi i oseti. Ovaj sveti oganj treba da ogreje duše svih nas, da u nama probudi dobrotu, da budemo bolji jedni prema drugima, prema svim ljudima, to je suština Blagodatnog ognja“, kazala je Milosavljević.

Blagodatni oganj će posle manastira Gračanice biti prenet u Pećku Patrijaršiju, a potom i u Visoke Dečane.

Planirano je da blagodatni oganj sutra ujutru bude u manastiru Banjska na severu Kosova i Metohije, a u Sopoćanima u podne.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala