Četiri pravoslavne crkve gorele na Uskrs (video)

© TviterCrkva-Menhetn
Crkva-Menhetn - Sputnik Srbija
Pratite nas
U velikom požaru koji se dogodio na Uskrs izgorela Crkva Svetog Save na Menhetnu. Tokom praznika požar je izbio i u makedonskoj crkvi u Sidneju, grčkoj crkvi u Melburnu i ruskom Valamskom manastiru.
Makedonska crkva, Sidnej - Sputnik Srbija
U Sidneju izgorela makedonska crkva (video)

Srpska pravoslavna crkva „Sveti Sava“ u centru Menhetna u Njujorku, izgorela je u nedelju u velikom požaru koji je nastao pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Požar je izbio u 18.50 časova, samo nekoliko sati pošto su vernici u crkvi proslavili Uskrs.

Vrlo brzo na lice mesta izašao je i komesar vatrogasne službe u Njujorku Danijel Nigro. U gašenju požara učestvovalo je, prema podacima stranih medija, 170 vatrogasaca.

„Kada smo stigli, plamen je već bio zahvatio celu unutrašnjost crkve. Dobra stvar u celoj nesreći je da nema žrtava“, naglasio je Nigro i dodao: „A, loša je da je crkva potpuno uništena.“

Požar je, dok vatrogasci nisu stigli, pokušao da ugasi čuvar crkve, ali se nagutao dima, tako da je iz bezbednosnih razloga morao da prekine gašenje.

Melburn - Sputnik Srbija
U Melburnu požar u grčkoj pravoslavnoj crkvi

„Osetio sam dim, a kada sam došao pred crkvu ona je već bila u plamenu. U šoku sam i dalje, zastrašujuće je i ne znam šta da kažem“, rekao je Aleksa Velić, pastorak čuvara crkve, koji živi u blizini.

Srpska pravoslavna crkva je 1943. godine kupila bogomolju i od tada je u njenom vlasništvu. Njujork je 1968. godine proglasio građevinu za istorijsku znamenitost grada. Inače, sagrađena je 1850. godine.

Goreo i manastir u Rusiji
Vatrena buktinja zahvatila je i manastir Valam u Rusiji.

Ovo je još jedna u nizu crkava koje su gorele tokom uskršnjih praznika.

Tokom praznika izbila su četiri požara u pravoslavnim svetinjama, a osim u Njujorku, Sidneju, Melburnu, goreo je i manastir Valam iz 19. veka na severu Rusije.

U požaru koji je zahvatio oko 8.600 kvadratnih metara nije bilo žrtava, a 70 ljudi je evakuisano na vreme.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala