Rusija slavi Vaskrs

© Sputnik / Senka MilošUskršnja jaja
Uskršnja jaja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, kao i druge pravoslavne zemlje koje se drže julijanskog kalendara, danas slavi Vaskrs, najveći pravoslavni praznik posvećen stradanju i vaskrsenju Isusa.

Međutim, Vaskrs je u Rusiji oduvek bio i ostao porodični praznik, kada se jedu šarena jaja, tradicionalni kuliči i sirne pashe.

© AFP 2023 / THOMAS COEXBlagodatni oganj
Blagodatni oganj - Sputnik Srbija
Blagodatni oganj

Osim toga, u kućama se pale sveće i lampe, a u hramovima tokom liturgije upaljene su sve uljane lampe iznad ikona.

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
Kulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica. - Sputnik Srbija
Kulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.

Iako je za vreme Sovjetskog Saveza obeležavanje crkvenih praznika bilo zabranjeno, ljudi su ipak pronalazili način da obeleže Vaskrs. Pored toga, broj vernika koji posećuju hramove danas je daleko veći nego što je to bilo devedesetih godina prošlog veka, nakon raspada SSSR-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala