U Severnoj Koreji prvi put u istoriji opljačkana banka

© AFP 2023 / JUNG YEON-JESeverna Koreja
Severna Koreja - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Severnoj Koreji je u sred bela dana opljačkana banka. Ovo je prvi takav slučaj u čitavoj istoriji postojanja te države, preneo je Radio „Slobodna Azija“, pozivajući se na anonimne izvore.
Reportaža južnokorejskih medija o lansiranju balističke rakete Severne Koreje - Sputnik Srbija
Severna Koreja lansirala balističku raketu sa podmornice

Kako tvrde mediji pljačka se dogodila 4. aprila u lučkom gradu Čhončžinu na severoistoku zemlje. Meta pljačkaša je bila lokalna filijala Centralne banke Severne Koreje.

Kako je objasnio izvor, banka se nalazi u prometnom delu grada — u blizini glavnog pozorišta provincije. Banka je imala obezbeđenje, ali sudeći po svemu, ono se nehajno odnosilo prema svojim obavezama, jer je nije bilo na radnom mestu kad se desila pljačka.

Prestupnici su ušli u banku i naterali službenike da im predaju sav novac koji se u tom trenutku nalazio u banci — oko 70 miliona vona, što je nešto manje od 9.000 dolara.

Prema mišljenju istražitelja koji su uskoro stigli na lice mesta neko od službenika banke je pomagao pljačkašima. Kriminalci su tačno znali kada će čuvari napustiti svoje radno mesto i kada će u sefovima biti dovoljno novca.

Uoči 7. kongresa vladajuće Komunističke partije Severne Koreje u sefovima u bankama je bilo više novca nego obično zbog priprema različitih svečanosti.

„Nakon pljačke mere bezbednosti u ostalim bankama provincije su pojačane. Banka koja je opljačkana za sada je zatvorena“, citira „Slobodna Azija“ izvor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala