Kongresu podnet zakon o pooštravanju sankcija protiv Rusije

© Foto : PixabayKapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Donjem domu Kongresa SAD predložen je zakon o podršci Ukrajini. Dokument koji je nazvan „Zakon o stabilnosti i demokratiji za Ukrajinu“ podneli su demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kisindžer.
Zgrada američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Kongres SAD predložio ukidanje sankcija Rusiji u zamenu za Krim

U zakonu se govori o „nepriznavanju aneksije Krima“, o pooštravanju sankcija protiv Rusije, kao i o merama za podršku privatnih investicija u Ukrajini. Osim toga, deo dokumenta je posvećen strategiji borbe protiv ruske propagande koja je usmerena na stanovnike zemalja koji govore ruskim jezikom, a koje se graniče sa Rusijom.

Između ostalog, autori zakona predlažu da se Kongresu podnesu dokazi o radu ruskih banaka na Krimu.

U dokumentu se govori i o proširenju slučajeva primene „Zakona Magnitskog“. Kao prvo, umesto formulacije „grubo kršenje“ ljudskih prava, predlaže se da se uvede formulacija „ozbiljno kršenje“.

Pod dva, „Zakon Magnitskog“ treba da važi ne samo za Rusiju, već i za „svaku teritoriju koja je okupirana ili se kontroliše sredstvima Vlade Rusije“.

„Zakon Magnitskog“ bi mogao da bude proširen na Krim, Abhaziju, Južnu Osetiju i Pridnjestrovlje.

„U politiku SAD ulazi podrška Vladi Ukrajine u procesu obnove suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i ograničavanje ruske agresije protiv Ukrajine“, navodi se u zakonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala