Sud izrekao kaznu direktoru firme koja je gradila „Vostočni“

© Sputnik / Sergey Mamontov / Uđi u bazu fotografijaKosmodrom Vostočni
Kosmodrom Vostočni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud je izrekao kaznu Igoru Nesterenku, generalnom direktoru Tihookeanske kompanije za mostogradnju (TMK) koja je gradila kosmodrom „Vostočni“, na tri godine zatvora zbog prevare, saopštili su u Istražnom komitetu Rusije.
Lansiranje rakete sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Lansirana prva raketa sa kosmodroma „Vostočni“ (video)

Sud je utvrdio da je od 8. septembra 2014. do 19. aprila 2015. predsednik saveta direktora kompanije TMK Sergej Judin organizovao malverzacijske šeme koje su Nesterenku omogućile da iz sredstava kompanije prisvoji gotovo 104,5 miliona rubalja (1,43 miliona evra). Judin i Nesterenko su povlačili sredstva preko jednodnevnih firmi, a zatim raspoređivali novac prema svom nahođenju, navodi se u saopštenju.

Sud je osudio Nesterenka na tri godine i tri meseca strogog zatvora.

Krivični postupak protiv Judina koji se tereti za organizaciju prevare trenutno nije razmotren.

U vreme istrage Nesterenku je zaplenjena imovina u vrednosti od skoro 60 miliona rubalja (oko 820.000 evra), a Judinu u vrednosti od skoro 100 miliona rubalja (oko 1,365 miliona evra).

Pre nekoliko dana je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je došao na kosmodrom „Vostočni“ da bi pratio lansiranje rakete-nosača, izjavio da je zbog malverzacija pri gradnji kosmodroma podignuto šest optužnica. Predsednik Putin je obećao da će krivci „zameniti toplu kućnu postelju zatvorskim ležajevima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala