Vlada Švedske ne namerava da odustane od politike neutralnosti

© Flickr / debjamŠvedska zastava
Švedska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedska i dalje ne namerava da odustane od politike neutralnosti, saopštili su premijer Švedske Stefan Leven i ministarka spoljnih poslova Margot Valstrem, čime su prokomentarisali izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da će Moskva preduzeti odgovarajuće mere u slučaju da Švedska stupi u NATO.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Moskva će preduzeti odgovarajuće mere u slučaju stupanja Švedske u NATO

„Švedska je odavno neutralna zemlja. Mnogo puta smo to izjavljivali i Moskva zna za to“, izjavio je premijer.

„Švedsku politiku bezbednosti određuje samo Švedska i niko drugi. Nepristupanje vojnim savezima nam je i do sada dobro služilo i ostaće nepromenjeno“, napisala je ministarska spoljnih poslova na svom tviter nalogu.

​Ranije je Lavrov u intervjuu za švedski list „Dagens niheter“ rekao da će Moskva zadržati pravo da preduzme odgovarajuće mere u slučaju da se Švedska pridruži Severnoatlantskom paktu.

„Ako Švedska odluči da pristupi NATO-u, nećemo pomisliti da će Šveđani odlučiti da nas napadnu. To odmah mogu da vam kažem. Međutim, pošto će se švedska vojna infrastruktura u toj situaciji potčinjavati vrhovnom glavnokomandujućem NATO snaga, naravno da ćemo na našim severnim granicama preduzeti određene vojno-tehničke mere, zato što se iza te granice nalazi vojno-politički blok koji smatra Rusiju pretnjom i na svaki način želi da je obuzda“, rekao je ruski ministar, ali nije precizirao o kakvim konkretnim merama je reč.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala