Lavrov: Evropska bezbednost u ćorsokaku (video)

© Sputnik / Grigoriy SisoevMinistar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akcije SAD i njihovih saveznika za stvaranje globalnog protivraketnog sistema imaju destruktivni karakter, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na petoj Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu: Sa NATO-om bolje za stolom nego preko nišana
 

Sergej Lavrov je rekao da se slaže sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom da bez saradnje sa Rusijom ne može da se izgradi stabilna arhitektura bezbednosti.

„Međutim, da li je u skladu sa tim ciljem to što danas rade zapadni partneri? Na tzv. istočnom obodu NATO-a vrše se neprestane rotacije kontingenata SAD i njihovih saveznika, svakodnevno se izvode vojne vežbe, formira se nova vojna infrastruktura. Svi ovi koraci su u suprotnosti sa slovom i duhom Osnovnog akta Rusija—NATO… Značajni destruktivni faktor koji predstavlja rizike za stratešku stabilnost i dalje su akcije SAD i njihovih saveznika u sferi protivraketne odbrane, u sferi stvaranja globalnog PRO“, rekao je Lavrov.

Borba protiv terorizma

Lavrov smatra da borba protiv terorizma zahteva duže vreme i ogromne napore cele međunarodne zajednice.

„Da bismo se izborili sa terorističkom agresijom, za šta će u svakom slučaju biti potrebno duže vreme i ogromni napori, moraju do kraja da se isprave greške i prestane sa onim akcijama i političkim odlukama koje su dovele do problema u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike“, rekao je Sergej Lavrov.

Moskva smatra da je korišćenje terorista za svođenje računa sa neugodnim režimima i promenu ravnoteže snaga u regionu krajnje opasno, izjavio je ruski ministar.

„Treba odlučno prestati sa korišćenjem terorističkih grupa kao instrumenta u borbi protiv opozicije ili radi svođenja računa sa režimima koji vam se ne sviđaju“, rekao je Lavrov.

RusijaNATO

Rezultati sednice Saveta Rusija—NATO potvrđuju da se evropska bezbednost nalazi u ćorsokaku, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Kako je potvrdila nedavna sednica Saveta Rusija—NATO na nivou ambasadora, održana na insistiranje Severnoatlantske alijanse nakon duge pauze, koju su takođe oni inicirali, situacija koja se tiče evropske bezbednosti ostaje u ćorsokaku“, rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, među projektima praktične saradnje Rusije i NATO-a, koje je Alijansa zamrznula, bila je zajednička borba protiv terorizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala