Holandskoj novinarki zabranjeno da napusti Tursku

© AFP 2023 / IHLAS NEWS AGENCYHolandska novinarka Ebru Umar sa advokatom napušta policijsku stanicu u Kušadasiju nakon što je zadržana zbog tvita u kojem kritikuje turskog predsednika Redžepa Erdogana
Holandska novinarka Ebru Umar sa advokatom napušta policijsku stanicu u Kušadasiju nakon što je zadržana zbog tvita u kojem kritikuje turskog predsednika Redžepa Erdogana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandska novinarka Ebru Umar, koja je uhapšena u subotu zbog kritikovanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izjavila je za Sputnjik da ne može da shvati apsurdnost cele situacije koja joj se dešava u Turskoj.

„Sve što mi se dešava izgleda kao loš vic“, rekla je novinarka Umar Sputnjiku.

Prošle subote turska policija je upala u kuću Umarove u Kušadasiju i uhapsila ju je zbog pisanja kritike o Erdoganovoj politici. Nakon što je provela neko vreme u policijskoj stanici, Umarova je puštena uz uslov ograničavanja slobode kretanja.

Drugim rečima, Umarova, koja je holandska državljanka turskog porekla, ne sme da napusti zemlju.

Policija hapsi vođu berlinskog ogranka nemačke Piratske partije Bruna Krama - Sputnik Srbija
Još jedno hapšenje zbog pesme o Erdoganu (video)

Trenutno novinarka čeka papire iz novina za koje radi, „Dač metro dejli“, i planira da se žali na odluklu turskog suda koji joj je izdao zabranu.

„Definicija reči ’uvreda‘ zavisi od kulturne sredine u kojoj se posmatra. Zato, iskreno, ne razumem za šta sam optužena“, izjavila je Umarova.

Ona je dodala da u Turskoj ne postoji sloboda govora i da ona nije prvi novinar koji je privođen zbog izražavanja kritike tiranije Erdogana.

„Mnogi novinari u Turskoj su uhapšeni. Postoji više od dve hiljade sudskih slučajeva protiv predstavnika medija. To je kao loš vic. Turska nema slobodu štampe“, dodala je Umarova.

U ponedeljak je drugi strani novinar, David Lepeska, sprečen da uđe u Tursku i bez objašnjenja je primoran da hitno napusti zemlju. Lepeska je američki novinar koji je pisao za „Gardijan“, „Al Džaziru“ i „Forin afer“, a na aerodromu Ataturk u Istambulu mu je zabranjeno da uđe u Tursku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala