Turska i Amerika razmeštaju raketne sisteme na tursko-sirijskoj granici

© AP Photo / Bullit MarquezAmerički reaktivni sistem HIMARS
Američki reaktivni sistem HIMARS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je na granici sa Sirijom razmestila raketne sisteme koji mogu da izvedu 40 gađanja u 80 sekundi, saopštila je agencija „Anadolija”. U maju će biti raspoređeni i američki reaktivni sistemi HIMARS.
Situacija u provinciji Alep - Sputnik Srbija
Teroriste u Alepu i Damasku treniraju Turska i Saudijska Arabija

Turska nagomilava dodatne snage na granici sa Sirijom, prenose turski mediji.

Prema informacijama izvora „Anadolije“, iz zapadnih regiona Turske na vojnu bazu 5. Oklopne brigade u provinciji Gazijantep na jugoistoku zemlje poslata je dodatna vojna tehnika radi podrške jedinicama turske vojske, koja se nalaze na granici sa Sirijom.

Kilis je poslednjih nedelja nekoliko puta bio meta granatiranja sa pogranične teritorije Sirije koju, kontroliše teroristička organizacija DAEŠ.

U tom napadu je poginulo 10 osoba, dok je više od 40 ranjeno. Turska artiljerija je svaki put otvarala vatru na pozicije DAEŠ-a.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je i da će u maju na tursko-sirijskoj granici biti raspoređeni i američki reaktivni sistemi.

„Naš glavni cilj je da se očisti 98-kilometarski region Mendič (na severu Sirije) od grupe DAEŠ. Međutim, opseg naše artiljerije je 40 kilometara, dok je američkih sistema HIMARS — 90 km. Dogovorili smo se sa SAD i u maju ove godine će sistemi biti raspoređeni na turskoj granici“, rekao je on.

Raketa Rubež - Sputnik Srbija
Američki raketni štit bespomoćan pred novom ruskom raketom (video)

Na ovaj način, po njegovim rečima, moći će u potpunosti da se pokrije ova zona, gde su aktivni pripadnici DAEŠ-a i dâ mogućnost umerenoj opoziciji da zauzme područje.

„Nakon raspoređivanja ovih kompleksa zona bezbednosti u ovom području sama će se stvoriti. Predsednik SAD Barak Obama je u svojoj poslednjoj izjavi rekao da nije protiv stvaranja zone bezbednosti u Siriji. Nemačka takođe deli naše mišljenje po ovom pitanju. To jest, oni su napokon shvatili da je Turska u pravu kada se radi o zoni bezbednosti i svega što se dešava u Siriji“, rekao je Čavušoglu.

Ministar je naveo da je za efikasno čišćenje teritorije od pripadnika DAEŠ-a „potrebno dati podršku umerenoj opoziciji iz vazduha i sa zemlje iz pravca turske granice“.

Područje Menbič, o kojem je govorio Čavušoglu, predstavlja 98-kilometarsku liniju između gradova Afrin i Džarablus. Upravo ovde Turska poziva da se stvori zona bezbednosti koja će omogućiti da se snage DAEŠ-a potisnu sa granice, da se osigura bezbednost pograničnih turskih gradova i rasporede izbeglice na sirijskoj teritoriji, bez njihovog prelaska u Tursku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala