Kosačov: Izbori u Srbiji i Austriji — signal za promene u Evropi

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da su na izborima u Srbiji i Austriji pobedile sile koje se zalažu za noviju Evropu, gde ne važi podela na kandidate za EU i NATO i na „one druge“ i gde nema nepremostivih granica između onih koji su već „ušli unutra“ i onih koji to nisu.
Premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić daje izjavu za novinare - Sputnik Srbija
Ruski analitičar: Za Vučića najpametnije da sledi kurs „i ovamo i onamo“

Istovremeno, kako je rekao, pobednici u Srbiji i u Austriji nimalo ne izgledaju kao istomišljenici, s obzirom na to da su u Srbiji pobedili evroentuzijasti, a u Austriji — evroskeptici, napisao je on na svom fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je na izborima pobedila koalicija koja uključuje dva partnera Jedinstvene Rusije — NS i SNP, koji se čvrsto protive članstvu u NATO-u i zalažu se za približavanje Rusiji, dok je u Austriji pobedila radikalna „Partija slobode“, koja se nikada nije zalagala za saradnju sa Jedinstvenom Rusijom.

Predsednik SAD Barak Obama izlazi iz aviona nakon sletanja u Hanover - Sputnik Srbija
Obama stigao u radnu posetu Hanoveru

„Evropi predstoje promene, i to veoma ozbiljne. Narednih dana će se američki predsednik u Hanoveru zalagati za sve veće transatlantsko partnerstvo, a sudeći po protestima u nemačkim gradovima, nov sporazum sa SAD, baš kao i tajnost njegove pripreme, uznemiriće sve više Evropljana“, smatra Kosačov.

On je upozorio da će prekookeansko partnerstvo dodatno podeliti Evropu koja je i bez toga veoma slaba i nesposobna da reaguje na nove pretnje.

„Podeljena Evropa govori o neuspehu onih koji su sa one druge strane rušili Berlinski zid i potpisivali Parisku povelju za novu Evropu. Zidovi i dalje ostaju tu gde jesu, a transatlantizam ih dodatno učvršćuje. Moguće je da će izbori u Austriji i Srbiji poslužiti kao signal koji će inicirati neke promene na Starom kontinentu“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala