Srbija je izabrala „treći put“, a ne Brisel ili Moskvu

© Tanjug / JAROSLAV PAPRedovi za glasanje na izborima 2016. godine
Redovi za glasanje na izborima 2016. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jevgenij Krutikov, stručnjak za Balkan, novinar internet izdanja „Vzgljad“, kaže u intervjuu za Sputnjik da se na izborima u Srbiji nije radilo ni o kakvom izboru između Brisela ili Moskve.

Krutikov analizira izborne rezultate i zaključuje da sa postizbornim koalicijama treba sačekati jer je u politici ipak sve moguće.

Mnogi ruski analitičari su doživljavali ove parlamentarne izbore na način da Beograd bira između Moskve i Brisela. Da li se slažete sa tim?

— Ne mislim da se radi o takvoj dihotomiji — ili Brisel ili Moskva. U stvari, vladajuća koalicija SNS-SPS je uvek tražila „treći put“, uzimala je u obzir proruska raspoloženja, ali se i deklarisala da želi da se pridruži EU. Zato su i Vučić i Dačić uvek tražili način da poboljšaju odnose sa Moskvom, ali nikada se nisu odricali strateškog kursa ka EU.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Čudne su se stvari dešavale noćas, nova Vlada posle 28. maja

Ali je ovog puta koalicija SNS-SPS neizvesna. Izgleda da Vučić više ne želi Dačića za koalicionog partnera. Ko bi mogao da pomogne naprednjacima i da formira većinu, ako uzmemo u obzir da je većina stranaka koje su prešle cenzus, oštro kritikovala Vučićevu vladu?

— Koalicije u Srbiji su uvek bile predmet trgovine. Videli smo političke saveze koji su nastali u restoranima ili na stadionima. I zato ne bi trebalo verovati onima koji kažu da neće sarađivati sa Vučićem, kao što, kako se meni čini, ne bi trebalo shvatati zdravo za gotovo ono što lider SNS-a kaže o bivšim partnerima. Svi će se još sto puta posvađati pa se pomiriti, i na kraju će sve biti O.K.

© Foto : FejsbukJevgenij Krutikov: Ne mislim da se radi o takvoj dihotomiji — ili Brisel ili Moskva
Jevgenij Krutikov: Ne mislim da se radi o takvoj dihotomiji — ili Brisel ili Moskva - Sputnik Srbija
Jevgenij Krutikov: Ne mislim da se radi o takvoj dihotomiji — ili Brisel ili Moskva
Da li će povratak DSS-a i SRS-a u parlament uticati na odnose Moskve i Beograda?

— U novonastalim okolnostima ove stranke neće ozbiljno uticati na praktičnu politiku. Ali to je privremena pojava. Zato što je za sada veoma teško proceniti potencijal stranaka, koje su, uslovno rečeno, proruske, mada ja mislim da je to isuviše uska definicija. Kao što je nemoguće unapred reći šta će biti sa novim sazivom skuštine i da li će možda za dve godine opet biti raspisani vanredni izbori. Činjenica je da sve što produbljuje jaz između Rusije i EU pozitivno utiče na rejting i uticaj stranaka poput SRS i DSS-Dveri. Smatram da će se za godinu dana videti pravi potencijal ovih političkih snaga.

Brojanje glasova na jednom od izbornih mesta u Beogradu - Sputnik Srbija
OEBS: Nisu svi na izborima imali iste šanse

Izgleda da je Dosta je bilo glavni pobednik na ovim izborima i da su ekonomski program i izjave Saše Radulovića o borbi protiv partokratije bili sasvim na mestu. Da li smatrate da je u pitanju novi ozbiljni politički igrač?

— I opet je prerano za zaključke, zato što nismo videli ništa sem vešto napravljenih predizbornih parola. Veliko je pitanje da li će Radulović dobiti priliku da učestvuje u svim ovim procesima. Nisam siguran, zato što se srpski ekonomski sistem razvija u skladu sa okvirima definisanim u Briselu, i ovo pitanje će kontrolisati Vučić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala