Opozicija ostaje tigar od papira

© Flickr / helios jinnTigar od papira
Tigar od papira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vučićeva vlada imaće samo naizgled jaku opoziciju, ali ona se unutar sebe ne slaže, ni personalno ni idejno. To su često stranke istog korena, gde se lideri ne podnose, a velike su i programske razlike, pa će se takva opozicija boriti protiv vlade, ali će se svađati između sebe, kaže za Sputnjik analitičar Dragomir Anđelković.

Nesumnjivo je da je u izbornoj trci u Srbiji na republičkom i pokrajinskom nivou trijumfovao Aleksandar Vučić i njegova SNS. Analitičari se slažu da prvi čovek naprednjaka ima puno razloga da bude zadovoljan, s obzirom na to da nakon četiri godine na vlasti i uprkos nepopularnim reformama, i dalje uživa veliko poverenje birača i uspeo je da ostvari bolji rezultat nego na prethodnim izborima.

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, dodatni vetar u leđa naprednjacima jeste i neočekivani trijumf te stranke u Vojvodini.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Čudne su se stvari dešavale noćas, nova Vlada posle 28. maja

„Međutim, ono što SNS ne raduje je to što će jedan broj lista za koje se smatralo da neće preći cenzus, ipak ući u parlament. SNS će tako sa svojom koalicijom, uprkos većem broju glasova u odnosu na prethodne izbore, imati manji broj mandata u parlamentu“, kaže Anđelković.

Kako kaže politički analitičar Branko Radun, razloga da budu zadovoljni imaju i socijalisti koji su i bez PUPS-a ostvarili dvocifren rezultat, kao i SRS, koja je povratkom svog lidera udvostručila rezultat u odnosu na prethodne izbore. Jedan od nesumnjivih dobitnika ovih izbora je i stranka Saše Radulovića, koji je u bici za cenzus dobio partije koje su daleko duže na političkoj sceni Srbije — koaliciju Dveri-DSS i koaliciju Boris-Čeda-Čanak, napominje Radun.

„Na izborima je poražen DS, koji je izgubio Vojvodinu, lokalne i gradske vlasti, podršku i poverenje građana. Vidi se da ta stranka nije uspela da se konsoliduje i da sa ovim vođstvom i nema neku značajnu perspektivu“, smatra Radun.

Prema njegovim rečima, gubitnik je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Pošto postoje snažne sile koje teže tome da Vojvodina bude ili pretvorena u federalnu jedinicu ili da bude otcepljena, najbolje rešenje je da glavni grad Srbije bude premešten u Novi Sad i da sve ustanove budu premeštene u Novi Sad, predlaže istoričar Čedomir Antić - Sputnik Srbija
PIK: Koalicija oko SNS-a u Vojvodini osvojila 52,50 odsto

„Tadić je na prošlim izborima sam imao šest procenata, a sada se kao neko ko je bio na funkciji predsednika, u koaliciji sa Čankom i Jovanovićem, bori za cenzus. Jasno je da toliki pad podrške građana predstavlja poraz i da bi on trebalo da se povuče iz politike, jer neko ko je bio predsednik države, a sada ima oko dva posto podrške glasova, na neki način i kompromituje predsedničku poziciju borbom za par procenata glasova“, kaže Radun za Sputnjik.

Na pitanje kakvu opoziciju u parlamentu može da očekuje nova vlada Aleksandra Vučića, analitičar Dragomir Anđelković kaže da će ona u prvom momentu biti izuzetno borbena i usmerena protiv Vučića, ali veruje da će njihova međusobna sporenja brzo izaći na videlo.

„Vučićeva vlada imaće naizgled jaku opoziciju, ali to je opozicija koja se međusobno ne slaže, bilo personalno bilo idejno. To su često stranke istog korena gde se lideri ne podnose, pa čak i mrze, a velike su i programske  razlike, jer imate i prozapadne stranke i izrazito nacionalne i proruske partije. Takva opozicija, koliko će se boriti protiv vlade, toliko će se svađati i međusobno, što vladi ide naruku“, objašnjava Anđelković.

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han - Sputnik Srbija
Prvo konačni rezultati, pa parlament, pa vlada

Budući srpski parlament biće svakako zanimljiviji i dinamičniji, veruje analitičar Branko Radun. Kako navodi, Vučić će imati opoziciju koja nije unisona, proevropska, već i evroskeptična, sa anti-NATO i antievropskim stavovima.

„To u parlamentu stvara malo širu političku priču, odnosno konačno reprezentuje taj deo biračkog tela koji nije mali, jer je na pozicijama evroskepticizma i protivljenja ulaska u NATO ogroman broj građana Srbije, koji do sada nisu imali svoje autentične predstavnike“, objašnjava Radun.

Na spekulacije da bi Vučić mogao u vladu uzeti čelnike opozicije koji su iznad cenzusa, a da ne formira koaliciju sa njihovim partijama, analitičar Anđelković smatra da će Vučićeva vlada svakako težiti da ima ekspertsko-tehnički karakter.

„To naravno neće biti ekspertska već partijska vlada, ali će u nju biti uključeni mnogi koji važe za poznavaoce određenih oblasti, iako ideološki nisu bliski SNS-u. Na taj način će se posredno pridobiti podrška opozicionih partija, ili bar nekih njihovih delova, a vlada će biti šireg kapaciteta“, kaže Anđelković.

Sagovornici Sputnjika kažu da će se tek videti da li će SPS-JS ostati u vladajućoj koaliciji sa naprednjacima, ali i Radun i Anđelković veruju da je izvesnija opcija da će socijalisti ostati glavni koalicioni partner naprednjaka od toga da ta saradnja izostane.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala