Zapadni lideri: Neophodna podrška Libiji u borbi protiv DAEŠ-a

Pratite nas
Lideri SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije tokom sastanka u Hanoveru saopštili su da je neophodno podržati Libiju u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ, saopštila je Bela kuća.

„Oni su se složili da je neophodno pod hitno odlučno podržati sirijski narod, rast ekonomije, povećanje kapaciteta snaga bezbednosti. To će pomoći u suprotstavljanju kriminalnim mrežama krijumčara, kao i opasnosti od DAEŠ-a“, navedeno je u saopštenju. 

Bela kuća je takođe navela da su se lideri pet zemalja dogovorili da ovu pomoć treba organizovati na zahtev libijske vlade i uz podršku međunarodne zajednice. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: Nije bilo reči o vojnom prisustvu u Siriji

Lideri su ocenili da ima napretka u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ, ali su izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva narušavanja primirja u Siriji i pozvali sve strane u sirijskom sukobu da poštuju primirje u toj zemlji. 

Obama, Merkelova, Oland, Renci i Kameron ponovo su istakli, kako je saopšteno iz Bele kuće, da će sankcije Rusiji biti ukinute ukoliko bude ispunjen Minski sporazum.

„Oni su se složili da puna realizacija Minskog sporazuma ostaje izuzetno važna. Lideri su ponovili da će sankcije Rusiji biti ukinute ukoliko Minski sporazum bude u potpunosti realizovan“, navedeno je u saopštenju. 

Na sastanku su učestvovali predsednik SAD Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, predsednik Francuske Fransoa Oland i premijer Italije Mateo Renci. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala