Dik Marti: Svedoke protiv OVK štititi u inostranstvu

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGPripadnik terorističke organizacije UČK na Kosovu
Pripadnik terorističke organizacije UČK na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako kosovska policija nije u stanju da zaštiti svedoke, njih treba čuvati u inostranstvu, izjavio je švajcarski političar Dik Marti, povodom izveštaja o ubistvu Bedrija Curija, za koga se tvrdi da je pred Specijalnim sudom bio potencijalni svedok ratnih zločina.

Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, nakon koga je i formiran Specijalni sud, u izjavi za „Preševa jone“ izrazio je zabrinutost za svedoke i založio se za njihovu međunarodnu zaštitu.

Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Ubijen svedok Suda za zločine OVK

Curi, nekadašnji pripadnik OVK, pre nekoliko dana je pronađen mrtav u Gornjoj Korotici. Prištinska štampa piše da je on bio potencijalni svedok u Specijalnom sudu. On je sa porodicom živeo u Švajcarskoj i na Kosovo je došao da poseti rođake.

U izveštaju, objavljenom u decembru 2010. godine, Marti navodi, pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore i izjave svedoka, da je grupa koju je predvodio Hašim Tači ubijala političke protivnike i išla tako daleko da je ubijala civile i prodavala njihove bubrege ilegalnim trgovcima organa.

On je ponovio da nema nameru da otkrije identitet svedoka, sve dok im se ne garantuje potpuna bezbednost.

„Uspostavljanjem Specijalnog suda, Kosovu se otvara nova perspektiva integracija“, rekao je Marti i dodao da taj sud nije protiv OVK, već protiv onih koji su činili zločine tokom rata i nakon njega.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala