Keri: Uskoro novi sistem nadgledanja primirja u Siriji

© AFP 2023 / Molly RileyDržavni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Džon Keri
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Sjedinjene Američke Države računaju na to da će uskoro s Rusijom usaglasiti novi sistem nagledanja primirja u Siriji.

„Čak smo predložili da se povuče apsolutna linija i da se kaže: ne možete da je prelazite, mi ne možemo da je prelazimo, a sve što je između toga je poštena igra. Oni razmatraju ovaj predlog i mislim da ćemo dobiti odluku naredne nedelje ili ubrzo posle toga“, rekao je Keri u intervjuu objavljenom u subotu na sajtu lista „Njujork tajms“.

Vladimir Putin i Barak Obama - Sputnik Srbija
Putin i Obama: Pomoći Siriji

Kako navodi list, reč je o novom sistemu celodnevnog nadgledanja primirja.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu 27. februara. Primirje ne važi za DAEŠ, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ranije je saopštilo da je Moskva od početka predlagala američkim partnerima da naprave zajednički mehanizam koji bi podrazumevao razmenu informacija i beleženje narušavanja primirja, uz naknadno kažnjavanje odgovornih za to narušavanje.

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, dogovorili su se u telefonskom razgovoru 18. aprila da razrade dodatne mere operativnog reagovanja na narušavanje prekida vatre u Siriji, saopštila je pres-služba Kremlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala