Francuzi šalju poklone porodici ruskog heroja

© Flickr / Sunny RipertPorodica francuskih penzionera predala je odlikovanja iz doba Drugog svetskog rata rođacima 25-godišnjeg ruskog oficira Aleksandra Prohorenka.
Porodica francuskih penzionera predala je odlikovanja iz doba Drugog svetskog rata rođacima 25-godišnjeg ruskog oficira Aleksandra Prohorenka. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Porodica francuskih penzionera predala je odlikovanja iz doba Drugog svetskog rata rođacima 25–godišnjeg ruskog oficira Aleksandra Prohorenka koji je junački poginuo u operaciji oslobađanja Palmire, saopštio je za „Ria novosti“ predstavnik Ambasade Rusije u Parizu.

Prohorenko je poginuo krajem marta kada su ga opkolili teroristi DAEŠ–a, a on je odlučio da sebe označi kao metu i dao komandu da ruski avioni gađaju njega.

Prema rečima ruskog diplomate, početkom aprila u Ambasadu Rusije je stigla pošiljka u kojoj su bile dve iskrzane kutije i pismo od porodice Mag.

Aleksandar Prohorenko - Sputnik Srbija
Ruski Rambo se žrtvovao za Palmiru

„Ova porodica je bila začuđena što francuski mediji nisu poklonili pažnju Aleksandrovom podvigu i zato su nas zamolili da njegovoj porodici poklonimo vojna odlikovanja, koja su oni čuvali“, kaže predstavnik Ambasade Rusije.

Francuski par je poklonio porodici Prohorenko nacionalni orden Legije časti i Ratni krst sa bronzanom palmom, kojima su bili odlikovani rođaci porodice Mag.

Jedan od rođaka je bio deportovan u logor Buhenvald, jer je bio član Pokreta otpora, dok je drugi bio pilot aviona bombardera.

„Pitam se o čemu je tog trenutka razmišljao Aleksandar. Možda je rekao sebi — moram da uništim ove teroriste. Da li je razmišljao o sebi? Verujem da nije, najverovatnije je u mislima bio sa porodicom“, rekla je za RT Mišlen Mag.

© Foto : Twitter/@AlphaSpecnazAleksandar Pohorenko
Aleksandar Pohorenko - Sputnik Srbija
Aleksandar Pohorenko

„Ambasada je dobila više pisama od Francuza koji izražavaju saučešće porodici Prohorenko, neki od njih čak šalju pare i mole nas da kupimo poklon za dete oficira, koje tek treba da se rodi“, rekao je predstavnik Ambasade i dodao je da će sve poklne predati porodici heroja.

Početkom aprila predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao Prohorenka ordenom Heroja Ruske Federacije, što je najviše počasno zvanje u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala