Opasnost od terorizma nadvila se nad BiH

© REUTERS / Dado RuvicSpecijalne jedinice BiH (SIPA)
Specijalne jedinice BiH (SIPA) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija u Bosni i Hercegovini sprovodi opsežne mere radi suzbijanja terorističke opasnosti i sprečavanja mogućih napada, izjavio je u Sarajevu direktor Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač, koji je, međutim, istakao da su te pretnje realne i da se država mora suočiti sa izazovom trajnog rešavanja tog problema.

Lukač je na konferenciji za novinare potvrdio da je sprovedena izrada preciznog registra osoba povezanih sa islamskim radikalizmom i da se prati njihovo kretanje i delovanje.

„Te osobe predstavljaju vrlo ozbiljnu sigurnosnu pretnju“, kazao je Lukač dodajući da je u proteklih osam meseci napravljeno puno stvari koje su „duboko zahvatile delovanje radikalnih zajednica u FBiH“.

Direktor CIA Džon Brenan - Sputnik Srbija
Šef CIA iznenada doputovao u Sarajevo

Rezultat te akcije su dokumentovana krivična dela ekstremizma koja procesuira Tužilaštvo BiH, a odnose na tri osobe koje su se borile u Siriji i Iraku.

Broj državljana BiH koji su boravili u Siriji i Iraku, prema policijskim podacima, varira od 200 do 250, no nije reč samo o onima koji su se borili, jer su oni tamo poveli i članove porodice. Iz Sirije i Iraka vratilo se pedesetak osoba, a Lukač ističe da je primetno da se značajno smanjuje broj onih koji odlaze.

Policija BiH raspolaže brojnim podacima i ima pregled stanja.

„Važnije je što smo stvorili presek stanja delovanja radikalnih zajednica“, kazao je Lukač istakavši da su policajci prikupili velik broj podataka o potencijalnim sigurnosnim pretnjama tačno definišući radikalne zajednice i njihove članove, te načine njihovog delovanja.

Prema njegovim rečima, pitanje „paradžemata“, verskih zajednica koje deluju izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice u BiH, tek je jedan deo problema, a puno ozbiljniji problem je ideološka indoktrinacija.

„Upravo ta ideološka osnova se manifestuje kroz ekstremizme i izvođenje terorističkih dela“, kazao je Lukač.

DAEŠ teroristi - Sputnik Srbija
Mogu li se prevaspitati teroristi?

Policija u BiH je sprovela kategorizaciju osoba koje mogu biti opasnost, a postoji i poseban registar državljana BiH koji su otišli da ratuju u inostranstvo, pre svega u Siriju i Irak. Njihovo se kretanje i ponašanje, dodao je, kontinuirano nadzire.

„Za pripadnike ’Islamske države‘ i Nusra fronta je određena mera hapšenja na teritoriju BiH pri njihovom povratku u zemlju“, potvrdio je Lukač.

Upozorio je da nema apsolutnih garancija da, uz sve preduzete mere, ne može doći do terorističkog napada, no čini se sve da se mogućnost za to smanji na najmanju moguću meru.

Sada je otvoreno pitanje šta raditi u budućnosti sa radikalizovanim osobama, a Lukač je kazao da je država pred ozbiljnim iskušenjem izrade i sprovođenja programa deradikalizacije ekstremista, jer policija to ne može da radi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala