Sukobi u Nemačkoj na Hitlerov rođendan (video, foto)

Pratite nas
Stotine pristalica antimigrantskog pokreta „Pegida“ sukobilo se sa oko 3.000 kontrademonstranata, čiji je cilj bio da prekinu proslavu Hitlerovog rođendana. Antifašisti su bacali kamenje i baklje na pristalice „Pegide“ i policajce koji su pokušali da spreče sukobe.

Skupu, u organizaciji desničarskog „Tugida“ pokreta, antimigrantskog pokreta koji je u savezu sa „Pegidom“, u centralnoj nemačkoj provinciji Tiringiji, prisustvovalo je oko 300 učesnika koji su juče marširali sa bakljama kroz grad.

Desničarski aktivisti nosili su transparente na kojima je pisalo: „Sloboda izražavanja počinje tamo gde se završava politička korektnost“ i „sloboda izražavanja umesto njuške“.

Kao odgovor na desničarske demonstracije, antifašistički aktivisti organizovali su kontrademonstracije. Situacija se zaoštrila kad su demonstranti počeli da bacaju kamenice, flaše i baklje na aktiviste „Tugide“.

Nekoliko vozila je oštećeno, uključujući i tri policijska. Policija, koja je u velikom broju raspoređena na ulice ne bi li sprečila sukobe, praktično je uvučena u njih.

Policija je upotrebila biber-sprej i vodene topove kako bi sprečila eskalaciju sukoba. Petoro policajaca je povređeno, a 25 desničarskih aktivista privedeno, navodi DPA.

Uprkos pozivu levičarskih stranaka da se otkaže desničarski marš sa bakljama ili da se bar odloži posle Hitlerovog rođendana, kao i prvobitnog odbijanja policije da dozvoli skup, sud je stao na stranu „Tugide“ i odobrio skup, pod uslovom da njegov cilj nije proslava Hitlerovog rođendana.

Na svoj zvaničnoj fejsbuk-stranici, „Tugida“ je događaj ocenila kao „veliki uspeh“ ali je i optužila policiju za „dvostruke standarde“ zbog ignorisanja velikog broja napada „kamenjem, flašama piva, petardama i bakljama“ na svoje aktiviste, dok je istovremeno od njih traženo da ne nose baklje.

„Pegida“, (Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada) osnovana je u jesen 2014. u Drezdenu kao antimigrantski i antiislamski pokret. Protivnici „Pegidu“ stalno nazivaju profašističkim pokretom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala