Rusija ne mora da isplati 50 milijardi dolara akcionarima „Jukosa“

© Sputnik / Vladimir VyatkinKompanija Jukos
Kompanija Jukos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud u Hagu priznao je da haška arbitraža koja je naložila Rusiji da isplati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima „Jukosa“ nije imala nadležnost za donošenje takve odluku, javila je agencija Blumberg.

Haški sud takođe je odlučio da Moskva plati sudske troškove koji su nastali tokom istražnog procesa.

Ulaz u zgradu JUKOS-a - Sputnik Srbija
Francuski sud na strani Rusije u predmetu „Jukosa“

Prema mišljenju eksperata današnja odluka omogućiće sudovima različitih jurizdikcija da odustane od izvršenja odluke arbitraže.

Ranije je Rusija podnela Haškom sudu tri zahteva po broju oštećenih koji treba da dobiju kompenzaciju.

To su kiparska ofšor kompanija „Hali enterprajsis limited“, kompanija registrovana na Kipru „Veteran petroleum“ i ofšor kompanija na ostrvu Men „Jukos juniverzal limited“. Svi oni povezani su sa kompanijom „Grup Menatep limited“ i kontrolisali su oko 70,5 odsto „Jukosa“.

Tužbu bivših akcionera „Jukosa“ arbitražni sud u Hagu je zadovoljio u julu 2014. godine. Tada je Rusiji naloženo da isplati 50 milijardi dolara.

Bez obzira na to, Moskva se žalila na ovo rešenje, bivši akcionari su se obratili sudovima nekoliko država sa zahtevom o oduzimanju imovine.

U junu su vlasti Francuske i Belgije naredile oduzimanje niza aktiva koje su se smatrale ruskim. Takođe su zamrznuta sredstva na bankarskim računima predstavnika novinske agencije „Rosija sevodnja“ u Francuskoj.

Pre nekoliko dana Viši sud Pariza priznao je nezakonitim zamrzavanje računa. U januaru je Apelacioni sud u Stokholmu ukinuo presudu švedske arbitraže o naplati dva miliona dolara u korist španskih fondova koji su bili nosioci američkih depozitnih potvrda za akcije „Jukosa“.

Zastupnici Rusije smatraju da će sud ukinuti zaplenu imovine u Belgiji

JUKOS - Sputnik Srbija
Hodorkovski ukrao „Jukos“ od Rusije

Zastupnici Ruske Federacije smatraju da će na saslušanju 9. juna belgijski sud objaviti o povlačenju zaplene ruske imovine u Belgiji, na osnovu odluke okružnog suda u Hagu koji je izneo stav da je Stalno odeljenje Arbitražnog suda nenadležno za donošenje odluke protiv Rusije po pitanju „Jukosa“, izjavila je Niuša Basiri, predstavnika partnera u advokatskoj kancelariji„ Hanotijau i Van der Berg“, koji zastupaju Rusiju.

Basirijeva je navela da je sudija za 9. jun zakazao saslušanje na kojem će se raspravljati o odluci okružnog suda u Hagu.

„Sudija je izjavio da hoće da se raspravlja o posledicama odluke o obustavi postupka za njeno izvršenje. Nadamo se da će belgijski sudija 9. juna saopštiti o obustavi postupka izvršenja, zato što je odluka poništena“, rekla je Basirijeva. 

Kremlj pozdravio odluku suda

U Kremlju pozdravljaju odluku okružnog suda u Hagu o ukidanju odluke za isplatu 50 milijardi dolara bivšim akcionarima „Jukosa“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da je ta odluka najkrupnija u praksi međunarodne arbitraže. On je naglasio da je to, najverovatnije, prvo poništeno rešenje Haškog tribunala za poslednjih 20 godina 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala