Turska preti, EU ne popušta

© Sputnik / Aleksej Daničev / Uđi u bazu fotografijaZastave Turske i EU
Zastave Turske i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da Ankara neće morati da poštuje sporazum o migrantima postignut sa EU ukoliko ona ne ispuni obećanje. Međutim, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da zahtevi Turskoj za ukidanje viza neće biti ublaženi.
Vojska Turske - Sputnik Srbija
Turska postala „inkubator terora“

Turska od EU očekuje da do juna uvede bezvizni režim za turske građane.

„Ta obećanja su obostrana. Ako EU ne preduzme neophodne korake, bilo bi nezamislivo da Turska to učini“, rekao je Davutoglu uoči odlaska u Strazbur, preneo je Rojters.

Turska radi na ispunjavanju svojih obaveza prema EU, kazao je Davutoglu, navodeći da ne očekuje da će biti nekih zaokreta oko tog sporazuma.

„Malo je verovatno da će EU učiniti nešto da preokrene ovaj proces, s obzirom na to da smo prešli dug put“, dodao je Davutoglu.

Nešto ranije, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da će Turska otkazati sporazum sa EU o migrantima ako Brisel ne održi reč.

Turski turistički brodići - Sputnik Srbija
Došlo vreme da Turska spasava Evropu

Međutim, prema Junkerovim rečima, Turska će mora da ispuni sve zahteve za putovanje bez viza u zemlje-članice Evropske unije, a kriterijumi za to neće biti ublaženi.

„Turska mora da ispuni sve preostale uslove da bi Komisija mogla da usvoji njen predlog u narednim mesecima“, rekao je Junker na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Kako je istakao, „ti kriterijumi neće biti razvodnjeni“, prenosi Rojters.

EU zavisi od Turske kad je reč o smanjenju priliva migranata i izbeglica u Evropu, i Junker je ranije ocenio da je sporazum koji je taj blok u martu postigao sa Ankarom već počeo da daje rezultate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala