Nekad deca-ratnici, danas plaćenici u Iraku

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Vojska, Sijera Leone
Vojska, Sijera Leone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Privatna britanska vojna kompanija zapošljava decu ratnike iz Sijera Leonea da obezbeđuju američke baze u Iraku i za taj posao je angažovano njih 2.500, otkriva danski dokumentarac.

Istraživanja zasnovana na potpisanim ugovorima pokazuju da je britansku kompaniju angažovao Pentagon da obezbedi sigurnost njenih vojnih objekata u toj zemlji.

Vojska Sudijske Arabije štiti granicu sa Jemenom - Sputnik Srbija
Emirati plaćaju 3.000 dolara najamnicima u Jemenu

Deo tih snaga, prema dokumentarcu pod nazivom „The Child Soldier's New Job“ čine deca-ratnici iz Sijera Leonea, koja su plaćena svega 16 dolara dnevno.

„Kada se u ratu koriste plaćenici, onda kompanija pokušava da nađe najeftinije vojnike u svetu. U ovom slučaju to su deca koja su učestvovala u ratu u Sijera Leoneu. Mislim da je važno to da su na Zapadu svesni posledica privatizacije rata“, rekao je direktor dokumentarca Mads Elese.

Vojnu britansku kompaniju je 2004. godine angažovao Vašington i prvobitno su u njoj radili američki, britanski i nepalski vojnici, ali je od 2011. godine kompanija zbog uštede počela da zapošljava borce iz Afrike.

Nekadašnji direktor te kompanije Džejms Eleri potvrdio je infomaciju da su za obezbeđivanje američkih vojnih objekata angažovani borci iz Sijera Leonea, jer su, kako je rekao „jeftiniji od Evropljana“.

Međutim, kako je rekao, kompanija nikada nije proveravala da li su angažovani borci nekadašnja deca-ratnici u toj zemlji.

Eleri ističe i da se svi slažu da bi bolje bilo da su regrutovani Britanci, ali da se to „sada ne može priuštiti“.

„Bojim se da su Afrikanci sve što možemo u ovom trenutku da priuštimo“, zaključio je on.

Pokazalo se da je Sijera Leone idealno mesto za regrutovanje boraca, s obzirom da je zemlja relativno skoro izašla iz strašnog građanskog rata koji je trajao od 1991. do 2002. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala