Rusija ne pristaje na novo odlaganje saslušanja o dugu Ukrajine

© Sputnik / Kirill Kalinikov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina je već dva puta tražila da se odloži saslušanje u Višem sudu u Londonu u slučaju zahteva za isplatu duga od tri milijarde dolara. Prvi put je Rusija dala svoju saglasnost, ali ne namerava da to učini ponovo, rekao je novinarima zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.
Arsenij Jacenjuk - Sputnik Srbija
Ukrajina uvela moratorijum na otplatu duga Rusiji

Storčak je dodao da će saslušnje biti otvoreno za javnost.

„Ne nameravamo da ono bude zatvoreno. Jedna strana može da traži da se saslušanje zatvori za javnost, ali ovde će biti slučaj po nahođenju sudije“, rekao je zamenik ministra.

Rusija je u februaru podnela tužbu Višem sudu u Londonu o naplati ukrajinskog duga na osnovu evroobveznica u vrednosti od tri milijarde dolara i neisplaćene kamate od 75 miliona dolara. Ukrajina je do kraja prošle godine trebalo da isplati dug Rusiji, ali to nije učinila, zbog čega je došlo do sudskog procesa.

U Kijevu su računali na to da će se Moskva složiti sa restrukturiranjem duga pod istim uslovima kao i komercijalni kreditori, ali Rusija je to odbila insistirajući da je ovaj dug suveren.

Ovaj slučaj postaće presedan u svetskom pravu — rasprave o dugovima među državama do sada nisu davane na razmatranje sudu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala