Vučić: Nikom nije potrebna „ukrajinizacija Makedonije“

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVIC Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da je za stabilnost celog regiona važno da problemi u Makedoniji što pre budu rešeni i istakao da se nada da ideje o „ukrajinizaciji“ tog područja neće proći, jer to nikome na Balkanu nije potrebno.
Protest u Skoplju - Sputnik Srbija
Ide li Makedonija putem Ukrajine?

Upitan da li situacija u Makedoniji može da se odrazi i na Srbiju, Vučić je novinarima u Nišu rekao da je Srbija stabilna i sigurna zemlja u kojoj nema problema, ali da je važno da se situacija u Makedoniji što pre reši.

„Od sveg srca im želimo uspeh i nimalo se ne radujemo problemima i destabilizaciji, jer ako to krene može da se nastavi na drugim mestima, a naš je posao da čuvamo stabilnost Srbije i uveren sam da ćemo u tome uspeti“, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da nečije ideje o „ukrajinizaciji“ tog prostora neće proći, jer to nikome na Balkanu nije potrebno.

„Sukobi i nemiri, bilo kakva destabilizacija, ne bi bili naivni ni za sve druge, ali mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo punu mir i stabilnost za našu zemlju i sve naše građane“, rekao je Vučić.

On je naveo da je želja Vlade Srbije da se stvari u Makedoniji što pre reše, navodeći da Srbija ne želi da se meša u njihove probleme.

„Želimo mir našem bratskom i prijateljskom narodu, punu stabilnost. Ne želimo da se mešamo u unutrašnje odnose, za razliku od nekih zemalja, želimo da rešavaju sami svoje probleme i želimo im mnogo uspeha u tome“, rekao je Vučić.

Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Tahirijeva: Od 18. aprila srpske lične karte nevažeće

O ličnim kartama u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije radi na rešavanju problema sa ličnim kartama na Kosovu i Metohiji i da će to biti tema sastanka u ponedeljak ili utorak u Briselu.

„Rešavamo to, mislim da će biti sastanak već u ponedeljak ili utorak u Briselu, radimo na tome“, kratko je rekao Vučić, na pitanje da prokomentariše vest da će svim licima koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova od 18. aprila biti zabranjen ulazak na Kosovo, kao i izlazak iz njega.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri u petak je najavila taj režim.

Krajem prošle godine, ista odluka bila je na snazi nekoliko časova, nakon čega su je kosovske institucije privremeno suspendovale, uz objašnjenje da će srpske lične karte važiti samo u „prelaznom periodu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala