Lavrov: Nema dokaza da je Asad koristio hemijsko oružje

© Sputnik / Grigoriy SisoevMinistar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja treba da shvati iluzornost svojih nadanja za priznavanje nuklearnog statusa, ali istovremeno je nedopustivo da se njena neprihvatljiva linija iskoristi za raspoređivanje protivraketne odbrane SAD u regionu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Vitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN - Sputnik Srbija
Čurkin predložio zatvaranje sirijsko-turske granice

„Moskva smatra da je važno da se neprihvatljivi koraci Pjongjanga koriste kao povod za raspoređivanje dela globalne protivraketne odbrane SAD“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa svojim japanskim kolegom Fumiom Kisidom u Tokiju.

„Mi smo ujedinjeni u tome da se od Pjongjanga traži prekid neodgovornih koraka i da se traži da Severna Koreja shvati iluzornost pokušaja da svetska zajednica prihvati njen nuklearni status“, izjavio je Lavrov.

„Dotakli smo se i teme produženja mirovnog dogovora sa Japanom. Pozicija Rusije dobro je poznata. Ta pozicija se oslanja na opšte priznanje zaključaka Drugog svetskog rata. Ali spremni smo da vodimo dijalog u bilo kom režimu, što je juče u ’Direktnoj liniji‘ potvrdio i predsednik Rusije“, dodao je Lavrov, govoreći o odnosima Japana i Rusije.

„Rukovodićemo se poznatim pozicijama koje se oslanjaju na međunarodno pravo, uključujući i Ustav UN, kao i na postojeće ugovore između Rusije i Japana, prvenstveno na poslednje dogovore koje su postigli predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov japanski kolega. Takođe ćemo se voditi i jedinim dokumentom koje su ratifikovale naše države, a to je deklaracija iz 1956. u kojoj su konkretne stvari koje se tiču o redosledu koraka i razrade daljeg delovanja“, dodao je Lavrov.

Zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Ne zaboravite čiji je prijatelj bio Asad

Komentarišući situaciju na tursko-sirijskoj granici, Lavrov je izjavio da se Moskva nada da će Zapad od Turske dobiti konkretan odgovor o mogućnosti raspoređivanja međunarodnih posmatrača na granici sa Sirijom.

„Jasno je da je raspoređivanje međunarodnih posmatrača (na sirijsko-turskoj granici) moguće samo na poziv rukovodstva Turske. Mi dato pitanje ističemo, uključujući i u Ujedinjenim nacijama, u nadi da će zapadni saveznici izvršiti pritisak na Ankaru i dobiti od nje konkretan odgovor“, rekao je Lavrov.

Rusija je predložila Turskoj da pozove nezavisne posmatrače na tursko-sirijskoj granici, koju, prema podacima ruske strane, prelaze teroristi i razni krijumčari, izjavio je ministar.

Lavrov je na konferenciji komentarisao i primenu hemijskog oružja u Siriji.

„Niko, bez obzira na optužbe na adresu sirijskog predsednika Bašara el Asada, nije mogao da pruži dokaze o njegovoj primeni hemijskog oružja, a istovremeno postoje činjenice koje mogu da svedoče o tome da teroristi u Siriji ne samo da primenjuju već i proizvode hemijska sredstva“, izjavio je Lavrov.

„Pre nekog vremena pojavile su se izjave o korišćenju hemijskog oružja u Siriji. Organizacija za zabranu hemijskog oružja koja se nalazi u Hagu oformila je misiju za utvrđivanje činjenica. Misija je imala ovlašćenja da identifikuje da li su tačne tvrdnje da je primenjivano hemijsko oružje, ali nije imala ovlašćenja da razjasni ko ga je primenjivao.

U to vreme su naši zapadni partneri bili skloni tome da sve svaljuju na režim Bašara el Asada. Ipak, nisu mogli da pruže nikakve dokaze“, dodao je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala