Keri: Američki razarač imao pravo da obori ruske avione

© AFP 2023 / Saul LoebDžon Keri
Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki razarač je po pravilima mogao da otvori vatru na ruski bombarder koji mu se „opasno" i „provokaciono" približio, izjavio je u intervjuu za Si-En-En američki državni sekretar Džon Keri.
Ruski Su-24 - Sputnik Srbija
Ruski avioni nisu ugrozili američki brod (video)

„Osuđujemo ovakvo ponašanje. Ono je nepromišljeno, provokativno i opasno. U saglasnosti sa pravilima vojnih dejstava, oni (ruski avioni) su mogli da budu oboreni“, rekao je Keri.

On je naglasio da Amerika neće dozvoliti da bude „zaplašena na otvorenom moru“ i podsetio da je Vašington već izlagao Moskvi svoju poziciju koja se tiče opasnosti zbog sličnih dejstava.

Ranije je evropska komanda SAD izjavila da su ruski avioni leteli suviše blizu razarača „Donald Kuk“ u međunarodnim vodama Baltičkog mora. Prema podacima Pentagona, Su-24 se približio brodu na rastojanje manje od deset metara, što prema američkoj strani, svedoči o imitaciji napada.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se ruski piloti udaljili od američkog broda poštujući sve mere bezbednosti.

„Primetivši brod u zoni vidljivosti, ruski piloti su se okrenuli, poštujući pritom sve mere bezbednosti“, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala