Rusija u Turskoj vidi prijatelja, problem su političari

© Sputnik / Uđi u bazu fotografija„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom
„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra Tursku svojim prijateljem, ali ima problema s pojedinim političarima u toj zemlji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
Putin: Sirijska armija spremna za ozbiljne ofanzivne operacije

„Mi sa susedima, u celini gledano, imamo veoma dobre odnose. I istu tu Tursku smatramo svojim prijateljem, a turski narod prijateljskim narodom s kojim ćemo, svakako, graditi najbolje dobrosusedske odnose. Probleme imamo s pojedinim političarima (Turske) čije ponašanje smatramo neadekvatnim. I na odgovarajući način na to reagujemo. Ali radimo, kao što vidite, mirno, bez ikakvih naglih poteza i samouvereno“, rekao je Putin tokom „direktne linije“ s građanima Rusije. 

Prema njegovim rečima, rukovodstvo Turske ne bori se toliko protiv ekstremista u zemlji, koliko s njima sarađuje. 

Odgovarajući na pitanje o tome kada će biti obnovljen avio-saobraćaj s Egiptom i čarter letovi u Tursku, Putin je rekao da će te odluke biti donete uz vođenje računa o bezbednosti ruskih turista. 

„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
Putin: Rusiju niko ne može opkoliti (video)

Putin je istakao da se Kairo u ovom trenutku bori protiv ekstremista na Sinajskom poluostrvu, gde se redovno dešavaju teroristički napadi. 

„Što se tiče Turske, tu vidimo sličnu sliku. Istina, prema našem mišljenju, današnje rukovodstvo Turske ne bori se toliko protiv ekstremista koliko s njima sarađuje“, rekao je Putin.

Odmor na Krimu

Predsednik Rusije je uveren da će rukovodstvo Turske nastojati da zaštiti bezbednost turista, ali da je veliko pitanje da li će moći to da učini jer se na jugu te zemlje praktično vodi građanski rat.

„Više sam nego uveren da će rukovodstvo Turske težiti tome da zaštiti turiste, uključujući i naše, jer je to znatan deo prihoda u turskom budžetu: gotovo pet miliona turista iz Rusije bilo je prošle godine. Oni će se, naravno, truditi, ne sumnjam u to, ali da li će to moći da učine veliko je pitanje jer mi, isto kao i u slučaju Egipta, nemamo prava da ne kažemo građanima da je odmor u Turskoj sada opasan“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, obećao da će obavezno doći na Krim na odmor.

„Zasad o tome nisam razmišljao, ali obavezno ću doći na Krim, možda na nekoliko dana, kako bih se i odmorio. Hvala na pozivu“, rekao je predsednik odgovarajući na poziv da dođe na poluostrvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala