Japanski robot pošao u školu (foto)

© Foto : NHKDirektor škole dočekuje Pepera
Direktor škole dočekuje Pepera - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Robot Peper upisao se u školu u Japanu na ceremoniji u kojoj je učestvovalo 120 učenika i koju je snimala japanska nacionalna televizijska stanica NHK.
Robot - Sputnik Srbija
Plavooki robot-bolničar — on brine o starima (video)

Robot po imenu Peper dočekan je u japanskoj školi zajedno sa učenicima i nastavnicima koji su oduševljeni njegovim mogućnostima da pomogne ljudima u učenju.

U sredu je jedan od nastavnika Srednje škole Šoši u Vasedi u prefekturi Fukušima, pozdravio Pepera, objašnjavajući da „budućnost društva uključuje robote“.

Ponosni Peper obećao je da će dati sve od sebe u školi i priznao da „nikada nije očekivao da će biti primljen u ljudsku školu“.

Nastavnica u školi Jesuke Komatsu, rekla je za Sputnjik da su nastavnici odlučili da upišu robota u školu u nadi da će Peper pomoći drugim učenicima.

© Foto : NHKPredstavljanje robota Pepera učenicima
Predstavljanje robota Pepera učenicima - Sputnik Srbija
Predstavljanje robota Pepera učenicima

„Pomislili smo da bi naši učenici uživali u druženju sa robotom. Robot Peper ima veštačku inteligenciju i može da komunicira. Može da se druži sa učenicima, oni mogu da razgovaraju sa njim i da zajedno pretražuju internet“, rekla je Komatsu.

Čuvajući fotografije u svojoj memoriji, Peper može da prepoznaje lica i može da pamti imena.

„Kada Peper memoriše fotografije svih učenika, biće u mogućnosti da ih zove po imenu.“

Komatsku, koja predaje engleski, veruje da će robot posebno biti od pomoći njenim učenicima.

Majkrosoft - Sputnik Srbija
Majkrosoftov čet robot povučen jer „voli Hitlera, a mrzi sve ostale“

„Peper govori engleski i mislim da ga koristim tokom časova engleskog kao pomoć pri učenju izgovora. U ovom trenutku ne mogu da nađem nijednu lošu stranu njegovog boravka u školi“, rekla je nastavnica.

„Peper može da izgovara neke reči ili čita, što radi bolje od mene i mislim da će to oduševiti učenike. Ali najbolje od svega je što moji učenici mogu sa Peperom da razgovaraju na engleskom.“

„Mi smo specijalna škola u kojoj učenici mogu da uče na daljinu, a nekima je teško da komuniciraju. Ali ovi učenici mogu da pričaju sa robotom kao sa osobom“, objasnila je Komatsu.

Ona je dodala da je prisustvo robota u školi još jedan koristan korak za društvo koje je već upoznato sa robotima u mnogim društvenim sferama.

© AP Photo / Shizuo KambayashiDeca u prodavnici pokušavaju da razgovaraju sa Peperom
Deca u prodavnici pokušavaju da razgovaraju sa Peperom - Sputnik Srbija
Deca u prodavnici pokušavaju da razgovaraju sa Peperom

Na primer, robot-usisivač Rumba prisutan je u skoro svakom domu, a interaktivni terapeutski robot Paro, koji izgleda kao mladunče foke, koristi se u mnogim kućama starijih sugrađana.

„Roboti su mašine i imaju široku upotrebu u fabrikama ili pri izvršavanju određenih zadataka, ali je komunikacija sa njima i dalje teška. Hoćemo da damo našim učenicima mogućnost da komuniciraju sa robotom“, dodala je Komatsu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala