Prodaje se slika koju su ukrali nacisti?

© Javno vlasništvoBartolomeus van der Helst, autoportret
Bartolomeus van der Helst, autoportret - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delo flamanskog slikara Bartolomeusa van der Helsta koje su nacisti izneli iz Francuske 1943. godine, moglo bi biti stavljeno na aukciju u Beču. Naslednici pravog vlasnika glasno protestuju, a Ministarstvo kulture Francuske zahteva da aukcijska kuća „Im Kinski“ ukloni sliku sa aukcije, koja je zakazana za danas.

Zahtev je uvažen. Međutim, sadašnji vlasnici slike odbijaju da je vrate naslednicima, bez obzira na to što je platno zvanično priznato kao umetničko delo koje su Nemci izneli tokom rata. Slika „Portret muškarca“ se čak nalazi na spisku Interpola. Vlasništvo nad slikom, znajući njenu istoriju, a u ovom slučaju reč je o krađi, a potom i pokušaj njene prodaje, kvalifikuje se kao prikrivanje ukradenog.

Nacistički oficiri pozravljaju Adolfa Hitlera na vojnoj paradi 1938 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Hitlerova slika u ukrajinskom regrutnom centru

Međutim, sadašnji vlasnici platna tvrde da su sliku kupili 2004. godine, ne znajući njenu istoriju.

Takva opravdanja su uobičajena kada je neko umetničko delo kradeno, smatra Antoan Komt, advokat naslednice Elijan de Martini. Naslednica se nije obratila sudu, ali njen stav je jasan — sliku je neophodno vratiti, i tačka. „Vlasnici“ žele da se dogovore.

„To što je aukcija u Beču otkazana je veoma dobro, ali ako se to desilo da bi nam ukazali da treba da kompenzujemo, to znači da bismo postali saučesnici u krađi iz 1942. godine, a nama to nije prihvatljivo“, izjavio je advokat Komt.

„Ni pod kakvim uslovima nećemo platiti bilo koju sumu za vraćanje slike njenom zakonskom vlasniku“, dodao je Komt.

„Svaki put kada se nađe ukradena stvar, svaki put se govori ’Nismo znali, ali možemo da se dogovorimo‘“. Nema dogovora sa ljudima koji su kupili ukradenu stvar, kada je stvar već bila priznata kao ukradena. Kupci i preprodavci koji su specijalisti ne trude se da to provere.

Najpristojnije što može da se uradi je da se platno koje su ukrali nacisti, o čemu je moralo da se zna, vrati pravom vlasniku. To je nesumnjivo najpravilnija stvar koja može da se uradi.

„Ako bude potrebno, sigurno ćemo se obratiti francuskom sudu zbog prikrivanja ukradene stvari“, dodao je advokat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala