Ruski S-300 stigao u Iran

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaProtiv-avionski odbrambeni raketni sisetm S-300VM
Protiv-avionski odbrambeni raketni sisetm S-300VM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva isporuka ruskog protivvazdušnog sistema S-300 stigla je u Iran, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Irana.
S-300 - Sputnik Srbija
Iran će dobiti poslednji S-300

„Već smo najavili da je, uprkos nekolicini promena u vremenu isporuke, ugovor na snazi i danas mogu da objavim da je prvi deo opreme stigao u Iran i da će se isporuka nastaviti“, rekao je novinarima portparol ministra spoljnih poslova Irana Džaberi Ansari.

Ansari je rekao da je isporuka stigla preko Kaspijskog mora.

Ugovor o prodaji prvi put je potpisan 2007, ali ga je Rusija zaustavila pod pritiskom SAD i Izraela. Moskva je izjavila da će isporuka destabilizovati regionalnu bezbednost u trenutku kada je Teheran optužen da ima tajni program nuklearnog naoružanja.

Ugovor je obnovljen prošle godine nakon što je Iran sa šest vodećih svetskih sila potpisao nuklearni sporazum koji se ticao zabrinutosti zbog potencijalnog nuklearnog proboja Teherana.

Ruska isporuka sistema S-300 rezultat je novog ugovora koji je potpisan sa Iranom u novembru i predstavlja poboljšanu verziju ranijeg. Očekuje se da isporuka bude završena do sredine 2016.

Rusija i Iran su još 2007. godine potpisali ugovor o isporuci S-300 vredan 900 miliona dolara. Ruski predsednik je u aprilu prošle godine potpisao ukaz kojim se skida zabrana na isporuku tih PVO sistema Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala