Napadači na Brisel prvobitno planirali napad na Pariz

© REUTERS / Francois LenoirSpecijalne snage belgijske policije u naselju Molanbek
Specijalne snage belgijske policije u naselju Molanbek - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizatori terorističkog napada na Brisel, u kojem je 22. marta poginulo 32 ljudi, prvobitno su planirali da izvrše novi napad na Pariz, ali su se kasnije ipak odlučili za belgijsku prestonicu nakon hapšenja nekih od glavnih osumnjičenih, saopštilo je belgijsko državno tužilaštvo.
Policija učestvuje u potrazi u Briselu opštini Šarbek 25. marta 2016. godine - Sputnik Srbija
Velika racija u Briselu, uhapšen šesti osumnjičeni za napade

„Mnogobrojni elementi istrage su pokazali da je teroristička grupa prvobitno imala nameru da ponovo izvrši napad u Francuskoj“, navodi se u saopštenju belgijskog tužioca, a preneo je Rojters.

„Pošto su bili iznenađeni brzinom napretka istrage, doneli su odluku da napad ipak izvrše u Briselu“, istakao je tužilac.

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između ćelije koja stoji iza napada u Briselu i grupe koja je izvršila napade u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi.

Tužilaštvo je navelo i da je Mohamed Abrini, koji je već ranije bio optužen za učešće u napadima u Parizu u novembru prošle godine, sada optužen za „teroristička ubistva“ počinjena tokom napada u Briselu prošlog meseca.

„Sudija zadužen za slučajeve terorizma je doneo odluku da Abrini ostane u pritvoru u sklopu istrage napada na stanicu metroa u Briselu i na briselskom aerodromu ’Zaventem‘“, stoji u saopštenju.

Abrini, poznat i kao „muškarac sa šeširom“ koji je snimljen pored dvojice bombaša neposredno pre napada na briselski aerodrom, optužen je za učešće u aktivnostima terorističke grupe, za teroristička ubistva i za pokušaj terorističkih ubistava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala