Grabar Kitarovićeva: Ne radi se o blokadi, već o ispunjavanju uslova

© AP Photo / Ronald ZakKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska nema nameru da postavlja bilo kakve ultimatume Srbiji, ali očekuje da Srbija ispuni svoje obaveze za članstvo u EU, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.
Opstanak EU-ilustracija - Sputnik Srbija
Sada i zvanično: Hrvatska blokirala Srbiju na putu ka EU

Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu za Večernji list između ostalog rekla da se ne radi o hrvatskoj blokadi pregovora Srbije sa EU.

„Reč je jednostavno o ispunjavanju preduslova“, naglasila je Grabar Kitarovićeva dodavši da je to konačno dobro i za samu Srbiju.

Kako prenosi Hina, ona je u intervjuu ocenila da je sveopštim padom praga tolerancije došlo i do pada tolerancije kod nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pa su „oni nezadovoljni kao što su nezadovoljni i pripadnici većinskog hrvatskog naroda“.

Hrvatska predsednica se, navodi Hina, slaže sa onim što se „često može čuti u Hrvatskoj, da bismo želeli i da Hrvati u Srbiji imaju jednaka prava kao i Srbi u Hrvatskoj“.

„Tu se slažem i ne sviđa mi se ono što čujem od nekih političara iz Srbije da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, te da kritikuju našeg ministra Miru Kovača zbog inisistiranja na poštovanju Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina i na ukidanju tzv. univerzalne jurisdikcije“, dodala je ona.

Povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, Grabar Kitarovićeva je rekla da „pravda mora biti zadovoljena“ i da će Hrvatska „insistirati i istrajati da pravda bude i postignuta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala