General Bojović u zatvoru u Gnjilanu, Đurić traži oslobađanje

© Sputnik / Radoje PantovićDirektor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je u petak uhapšen na prelazu u Merdaru, određen je pritvor od 30 dana, saznaje Tanjug. Bojović je prebačen u zatvor u Gnjilanu, rekla je za RTS njegova ćerka i dodala da je on u veoma lošem stanju.

Bojović, bivši general Vojske Jugoslavije i Srbije, osumnjičen je za ratne zločine protiv albanskih civila.

Bedžet Šalja iz Kosovskog veća za zaštitu prava i ljudskih sloboda kazao je za AP da je Bojović na Kosovu osumnjičen za „zločine koji su ostali nekažnjeni“.

Žuta kuća, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija
Stručni tim za rasvetljavanje zločina na Kosovu

Portal „Koha ditore“ javio je ranije da je Bojovića kosovska policija zaustavila zbog sumnje za ratne zločine, ali da je morala da ga pusti jer za to nije bilo dokaza.

Mediji su prethodno preneli, pozivajući se na prištinsku „Koha ditore“, saopštenje Kosovskog veća za zaštitu prava i ljudskih sloboda o hapšenju bivšeg srpskog generala.

„General Vojske Srbije Milovan Bojović je u policijskom pritvoru i nema sumnje da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu 1998. godine — 1999. godine“, navodi se u saopštenju za štampu.

Prema tom saopštenju, ovaj general ima komandnu odgovornost i vodio je operacije srpske vojske u oblasti Laba, a pod njegovom odgovornošću bile su, kako se tvrdi, paravojne i policijske snage koje su počinile brojne zločine protiv civila, od pojedinačnih ubistava do masovnih ubijanja.    

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je momentalno oslobađanje Bojovića i poručio da je iluzija da će biti bilo kakvog dijaloga u uslovima u kojima se progone Srbi.    

„Upozoravam predstavnike međunarodne zajednice da prekinu da nasrću na Srbiju i srpski narod, da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije i političkim hapšenjima i pritiscima pokušavaju da ponize i razjedine Srbiju i podvrgnu je svom uticaju“, istakao je Đurić u izjavi Tanjugu.

On je poručio da je iluzija da će biti bilo kakvog dijaloga u uslovima u kojima se Srbi progone, a nad Srbijom sprovode politički eksperimenti i pritisci.

Đurić je zatražio i oslobađanje Zvonka Mihajlovića, kandidata za poslanika iz redova Srpske radikalne stranke, koga su u Štrpcu uhapsili pripadnici kosovske policije.

Bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je uhapšen na prelazu u Merdaru, određen je pritvor od 30 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala