Saudijska Arabija gradi most preko Crvenog mora

© Foto : pixabayMost
Most - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijska Arabija namerava da izgradi most koji će je preko Crvenog mora povezati sa Egiptom, najavio je saudijski kralj Salman.

Vrednost projekta gradnje mosta koji bi trebalo da spoji Saudijsku Arabiju i Egipat mogla bi da bude tri-četiri milijarde dolara, saopštio je „Volstrit džurnal“.

Kairo i Rijad od realizacije projekta očekuju značajan ekonomski obrt, navodi list. Pri tome je dogovor o gradnji prelaza ušao u veliki paket međudržavnih dogovora u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Ugovori su potpisani 8. aprila tokom posete Egiptu kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza el Sauda.

Kralj Salman je tom prilikom naveo da će most doprineti podsticanju razvoja trgovine između dve zemlje, a predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je da će most biti nazvan u čast kralja Salmana.

Projekat mosta je još 1988. godine predložio sada pokojni saudijski kralj Fahd bin Abdul Aziz el Saud, ali je predsednik Egipta Hosni Mubarak bio izričito protiv toga. To se nezvanično objašnjavalo time što se Mubarak nalazio pod uticajem Izraela, koji nije bio zainteresovan za projekat, uglavnom zato što jedina trasa iz Egipta u Saudijsku Arabiju ide upravo preko teritorije jevrejske države.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala